Zenica

Kantonalna bolnica Zenica: za svu opremu imamo važeće ugovore o servisiranju, do razrješenja spora obustavljeni su postupci ponovne verifikacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalna bolnica Zenica: za svu opremu imamo važeće ugovore o servisiranju, do razrješenja spora obustavljeni su postupci ponovne verifikacije   – Povodom informacija u javnosti o navodno isteklom roku važenja verifikacije opreme u KBZ, od menadžmenta ove ustanove zatražili smo odgovor i pojašnjenje navoda iz kompanije Verlab. Odgovor prenosimo u cjelosti.

JU Kantonalna bolnica Zenica za svu opremu ima važeće ugovore o servisiranju sa ovlaštenim serviserima te u sklopu istih obavezu servisera za izdavanje periodičnih atesta u skladu sa zahtjevima proizvođača te opreme kojim se garantuje ispravnost i funkcionalnost opreme .

 Za opremu za koju ne postoji obaveza ili mogućnost servisiranja npr. stara oprema (defibrilatori i inkubatori) a nalaze se na listi mjerila za koje je potrebna verifikacija, obnovljen je postupak javne nabavke usluga verifikacije.

JU Kantonalna  bolnica Zenica je provodila postupak javne nabavke usluga verifikacije za svu opremu za šta je izdvajala velika sredstva (cca 70.000,00 KM na godišnjem nivou). Nakon saznanja da određene zdravstvene ustanove ne provode ovaj postupak, odnosno ne postupaju po Naredbi o mjerilima u zakonskom mjeriteljstvu i rokovima verifikacije BiH,  zatražili smo i dobili mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva  u kojem u kojem nas upoznaju sa dilemama u pogledu primjene Naredbe o mjerilima u zakonskom mjeriteljstvu i rokovima verifikacije ,  sa aktom Premijera Federacije BiH kojim se traži određeno postupanje mjerodavnih državnih organa u oblasti mjeriteljstva te sa Informacijom o donošenju i provedbi propisa iz oblasti mjeriteljstva Bosne i Hercegovine  koju je izradio Zavod za mjeriteljstvo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.  Suština je da je Institut za mjeriteljstvo  Bosne i Hercegovine donio podzakonski akt bez saglasnosti  Savjeta za mjeriteljstvo kako je propisano te da se navedeni državni  akt primjenjuje  samo u jednom entitetu  obzirom da u Republici Srpskoj su na snazi njihovi entitetski propisi koji nisu usklađeni sa državnim Zakonom o mjeriteljstvu. Vlada Federacije BiH je razmatrajući informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u u čijem sastavu je i Zavod za mjeriteljstvo utvrdila da je Institut za mjeriteljstvo donošenjem podzakonskih akata iz ove oblasti izašao iz zakonskih okvira.

Do razriješenja svih spornih pitanja koji proizlaze iz  tih akata, JU Kantonalna bolnica Zenica je odlučila obustaviti postupke ponovne verifikacije mjerila .

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH („Službene novine Federacije BiH“ broj 46/10 i 75/13), Pravilnikom o bližim uvjetima prostora,opreme i kadra za osnivanje i obavljanje zdravstvene djelatnosti u zdravstvenim ustanovama („Službene novine F BiH“ broj 26/2, 23/13, 90/13 i 15/14) i Pravilnikom o uvjetima prostora,opreme i kadra , kao i primijenjenih tehnologija koje moraju ispunjavati zdravstvene ustanove koje obavljaju najsloženije oblike specijalističko-konsultativne i bolničke zdravstvene djelatnosti na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite („Službene novine F BiH“ broj 93/13) utvrđeni su uvjeti opreme za rad zdravstvenih ustanova. Medicinsko-tehnička oprema za obavljanje zdravstvene djelatnosti mora udovoljavati opće i posebne zahtjeve za medicinska sredstva u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima („Službeni glasnik BiH“ broj 58/08) a to su: da zdravstvena ustanova mora imati zaključen ugovor o servisiranju opreme, potvrdu o redovitom servisiranju i atest proizvođača. Medicinsko-tehnička oprema mora biti prijavljena kao medicinsko sredstvo kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Sva oprema koju u svom radu  koristi JU Kantonalna bolnica Zenica ispunjava ove zahtjev

KBZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno