Zenica

125 godina proizvodnje čelika u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

125 godina proizvodnje čelika u Zenici – Kompanija ArcelorMittal Zenica obnovila svoj Muzej

Tačno prije 125 godina, u julu 1892. godine, počela je bogata povijest proizvodnje čelika u Zenici, kada je grupa austrijskih industrijalaca osnovala prvu željezaru u regiji. Sam početak njenog rada predstavljao je centar prvog većeg evropskog indistrijskog talasa koji je zahvatio područje Bosne i Hercegovine.

Kao jedan od vidova obilježavanja ove važne godišnjice, kompanija ArcelorMittal Zenice je obnovila Muzej naslijeđen preuzimanjem željezare, a koji nije bio u funkciji više od 15 godina.
Uz mnogo rada, ideja i entuzijazma doveli smo Muzej u stanje gdje sa ponosom možemo našim radnicima i gostima predstaviti dokumente, alate, fotografije i druge artefakte koji opisuju povijest fabrike i našeg grada u poslijednjih 125 godina.

21.jula održana je mala, interna ceremonija otvaranja Muzeja i taj će datum bilježiti početak nove ere za ovaj Muzej koji ćemo pokušati dograđivati i obogaćivati novim eksponatima kad god to bude moguće. Muzejska „Knjiga dojmova“ potvrdila je da naši uposlenici veoma cijene inicijativu očuvanja povijesti i da su ponosni što imaju ovakvo mjesto u Kompaniji. Mjesto gdje putovanje kroz našu prošlost i našu sadašnjost pokazuje kako možemo mijenjati sutrašnjicu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno