Zločini

0800 22 33 4 – prijavi nasilje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uz prezentaciju Međunarodnog protokola o dokumentovanju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu, u Zenici je službeno otvorena linija za pomoć žrtvama seksualnog nasilja. Pored prezentacije jedinstvenog broja na nivou cijele BiH, prikazan je film “Nečujni krik”, urađen u produkciji BIRN-a. Iako je u BiH između 20 i 50 hiljada žrtava seksualnog nasilja, vrlo malo je onih koji su za taj ratni zločin izvedeni pred lice pravde.

Direktorica Medice Zenica Sabiha Husić zvanično je predstavila jedinstveni besplatni broj – 080 02 23 34 “Ovaj broj omogućava svim žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja, bez obzira na to u kom djelu BiH žive, da se informišu o svojim pravima”, kaže ona. Međunarodni protokol o dokumentovanju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu prije svega može služiti kao praktično sredstvo istražiteljima, tužiteljima, sudijama kako bi se prikupili što kvalitetniji dokazi.

“Drugi jednako važan aspekt predstavljanja ovog protokola je pokušaj da se razbije određena stigma koja postoji oko pitanja seksualnog nasilja u konfliktima i to je jedan od razloga zašto protokol predstavljamo u svim dijelovima zemlje kako bi ponukali ljude da govore o tom pitanju da razgovaraju i tako pomognu preživjelima”, ističe Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH. Žrtve seksualnog nasilja, oni koji su progovorili, još jednom su ponovili da bosanski inat ne mogu uništiti skrnavljenjem lika čovjeka. Patnja svakog pojedinca koji je preživio seksualno nasilje se transgeneracijski prenosi na ostale članove porodice. Zbog patrijarhalnog odgoja njihova bol ostaje u krugu porodice i oni na taj način pokušavaju pomoći sebi. Ipak, jasna poruka s ovog skupa je da trebaju govoriti i da se ne trebaju stidjeti preživjeli, nego počinioci gnusnog djela silovanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno