Naše

Čemu laži u saopćenju ŠAPE – je li došlo vrijeme da se skloni “šapa” sa unosnog biznisa i Grad Zenica vrati šetačima i Zeničanima?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čemu laži u saopćenju ŠAPE – je li došlo vrijeme da se skloni “šapa” sa unosnog biznisa i Grad Zenica vrati šetačima i Zeničanima?? – Udruženje za zaštitu “Šapa” Zenica nerijetko je nailazilo na otpor značajnog dijela građana Zenice zbog toga što su, osim zaštitom, nerijetko bavili i napadima na one koji se usude reći da su im životi ljudi ipak preči od života životinja koje bi, u osnovi, trebali biti kućni ili okolokućni ljubimci. Svi oni koji se usude promišljati dručkije bezočno su napadani, najprostijim i najnižim riječnikom vrijeđani.

Nakon nekoliko “paničnih upozorenja” da se “sprema pokolj” udruženje za zaštitu životinja je danas otišlo korak dalje, onaj korak koji je, po objektivnim i nepristranim promatračima, prešlo granicu pristojnosti. Naime, informaciju MUP-a ZDK u kojoj se podsjeća na zakonske odredbe koje podrazumjevaju zabranu hranjenja životinja bacanjem hrane na otvorenom, kao i zabranu sprečavanja i ometanja službenih osoba, u “Šapi” komentiraju “nakon osam godina nerada”.

Laž, laž, velika laž. U posjedu smo fotografija, materijalnih dokaza i izjava svjedoka da su u više navrata pripadnici MUP-a upravo kršili zakone u korist “Šape”, na nagovor tadašnjeg načelnika/gradonačelnika rahmetli Husejina Smajlovića, koji je tražio da se policijskim kombijima psi razvoze do Vatrogasnog doma, gdje su navodno sterilisani, a onda i vraćani “u domove” odakle su voženi na preglede.

Tada “Šapi” nije bio problem što je kombi imao oznake policije, a ne higijenskog servisa, tada je bilo svejedno što nema boksova za pojedinačne životnje, nego je bilo bitno provesti akciju sterilisanja, za koju, kažu neki, nije baš u cjelosti bila volonterski projekat. Barem za neke.

Hajdemo onda malo analizirati najnovije saopćenje: Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica.

Laž je da će radnici ALBA-e uz pomoć pripadnika MUP-a uklanjati pse. Radiće to u saradnji sa ovlaštenim veterinarima i udruženjima, ali ne vašim, jer je vaša ponuda bila znatno skuplja od ostalih.
Vaš poziv na javni monitoring najavljenih aktivnosti kao dijelom njihovih građanskih prava i dužnosti je proteklih dana na stranicama društvenih mreža koje okupljaju vaše članove i simpatizere rezultirao akcijom skrivanja pasa. Pogledajte video i recite šta je ovo, ako ne kršenje zakona?

Video ustupljen od građana:


Kad je nedavno naš sugrađanin napisao tekst Javni poziv Gradonačelniku: preispitajte čini li “Šapa” krivično djelo (Objavljen na http://www.zenicablog.com/javni-poziv-gradonacelniku-preispitajte-cini-li-sapa-krivicno-djelo/) svjedočili smo nekolicini uvreda, psovki, najbrutalnijih laži, obmana i fašističkih izljeva “ljubitelja životinja”. Sve u tvrdnji da se ne dešava ono što su građani eto, i zadokumentovali.

Šapa dalje navodi – Pozivamo građane da fotografiraju i obrate pažnju na vozila koja budu u funkciji prevoza pasa, registarske oznake, da li je vozilo označeno u skladu sa propisima kao higijenski servis ili sklonište, da li vozilo ima u unutrašnjosti boxove za pojedinačni smještaj pasa, potrebnu opremu, dovoljno prostora za human prevoz pasa, dalje da obrate pažnju i snime po potrebi čin hvatanja i odvoženja pasa da li se isto provodi u skladu sa Zakonom pri čemu se životinji ne proizvodi strah, stres i bol, te da popišu lokalitete sa kojih su psi odvedeni, po mogućnosti pribilježe koji su psi odvedeni i slikaju, a kako bi se istima moglo ući u trag u skloništu isli ili naredni dan.

Da li je sve to poštovano kad ste vi provodili sterilizaciju, kastraciju, zašto tada građani nisu mogli vidjeti šta je sa psima? Stranica Šape prepuna je zahvala državljana Danske, Njemačke, Holandije, na psima koji su iz Zenice završili tamo. Stranice, veoma sličnog naziva vašoj, u Njemačkoj i drugim zapadnim državama, prema navodima medija koji nisu demantovani, bave se udomljavanjem ZA NOVAC.

Koliko novaca, od koga, za koje potrebe i postupke, ste dobili putem paypal računa kojima je izbjegnuto plaćanje obaveza prema državi BIH, ali i kontrolu ovdašnjih organa? Koliko pasa ste udomili, a pod krinkom “troškova prijevoza” dobili više novca nego je stvarni transport do novog doma koštao?

Dalje navodite – Pristup građanima niko ne može uskratiti, kao ni želju da vidite baš svog psa kojeg ste godinama hranili, ako je odveden, da odnesete hranu i ponudite volontiranje ili šetanje pasa, te u končnici psa udomite. BRAVO! ETO RJEŠENJA, UDOMITE SVAKOG PSA KOJEG VOLITE I RIJEŠILI SMO ZNAČAJAN PROBLEM – DA LI ĆE OSOBE SA VIDEA UDOMITI ONE PSE ILI IH SAMO SKLONITI DOK PROĐE VETERINARSKI TIM????

Većina pasa na ulicama Zenica je potpuno socijalizirana, pitoma, zdrava, vakcinisana i sterilisana, naviknuta na život s ljudima. – Da, ali objasnite nam koliko je agresivnih pasa, koji su svake od proteklih godina napadali automobile, djecu, starce, žene, ljude, sa više od 300 ujeda godišnje, koliko je takvih pasa EUTANAZIRANO, što dozvoljava i postojeći zakon? NIJEDAN, NIKADA, NIGDJE, ISKLJUČIVO ZAHVALJUJUĆI NERADU OPĆINE UZ VAŠU PODRŠKU.

Općina Zenica će svoju grešku platiti 1, 5 miliona KM, a ŠAPA svoju????

Pristup po kojem se hvataju sterilisani, vakcinisani psi je pogrešan i protiv je slovu zakona a time se i potiru dugogodišnje preventivne mjere na stabilizaciji populacije u gradu. Takvi psi nakon pregleda i evetualne ponovne vakcinacije i čipovanja trebaju biti vraćeni na ulicu na svoje lokacije. U protivnom veoma brzo nakon obećanih akcija, grad će se puniti drugim psima, manje socijaliziranim, nesteriliziranim, jer se problem NE rješava uklanjanjenjem pasa sa ulica no cjelovitim pristupom, i bavljenjem primarnim problemom a to je napuštanje pasa od strane neodgovornih vlasnika koje mora biti sankcionirano. Ovakav način uklanjanja pasa sa ulica samo će problem produbiti.

Monitoring će nam omogućiti uvid u stvarno stanje stvari, …..te omogućiti pravovremeno reagovanje prema Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, Tužilaštvu ZDK, podnošenje prijava i sprječavanje kršenja Zakona. DA LI JE ŠAPA IKADA IKOG IJEDNOG VETERINARA, ZVANIČNIKA, BILO KOGA BILO KADA PRIJAVILA ZA KRŠENJE ZAKONA, JER BIJESNI PSI KOJI PREDSTAVLJAJU OPASNOST (i za druge pse, ne samo za ljude) NIJEDAN NIKO NIKADA… A ZAŠTO, AKO BRINE O ŽIVOTINJAMA?

ŠAPA NA KRAJU SAOPĆENJA PONOVNO IZRAŽAVA “BOJAZAN”, KOJA JE PREKO SAJTOVA ZA PRIKUPLJANJE DONACIJA NA ZAPADU PRIKAZANA KAO “POČETAK RADA KAFILERIJE I UBIJANJA PASA”

Podsjećamo, da je nedavno Predsjedavajuća GV Zenica Sanja Renić jako dobro definirala “dvostruku igru”, jer dok god je u opciji bilo da vaše udruženje radi ovaj posao, sve je bilo OK, a sad kad vas finansijski nema tu, onda su izvršioci “neopremljeni, neosposobljeni, nehumani koljači”.

Zar nije tako, je li laž bio ovaj sastanak?

NA KRAJU, ISTIČEMO DA SE U POTPUNOSTI SLAŽEMO SA ŠAPOM da je ovo samo dio rješenja….Bili bi puno sretniji da je svako radio svoj posao, da je npr. ŠAPA brinula o svim životinjama, umjesto što je pronalazila neprijatelje među svima, pa i medijima – nažalost, umjesto toga da se krene od polazne “da psima nije mjesto na ulici” današnji stav, vidljivo je iz današnjeg saopćenja – da su “socijalizirani psi zauzeli teritoriju i da ne treba da se dovode drugi psi”. Poređenje sa evropskim metropolama je krajnje degutantno, jer u tim metropolama psi ne grizu gume, karoserije, ne napadaju starce ili djecu. I kad napadnu – odmah idu na uspavljivanje. Upravo u gradovima koje navodite ne možete vidjeti psa bez povodca na ulici!

Ako želite Evropu u svim segmentima, budite spremni da je prihvatite i kada se priča o vama, vašem radu, pa i uočenim nepravilnostima ili najmanjim sumnjama. Vi, bez ikakvog argumenta, godinama svoje sugrađane nazivate ubicama, koljačima, neprijateljima svega i svih. Vrijeme je da se agonija građana prekine, a ako ne možete ili ne želite pomoći, barem pustite one spremne da grad učine boljim, to i urade. Vrijeme je da “ŠAPU” sa statusa quo u našem gradu uklonite, ukoliko ste istinski ljubitelji životinja, a ne štitite samo unosan biznis!

Potpuno svjesni da će, u određenim krugovima vaših “simpatizera” ove riječi biti prekrižene, zaboravljene – nismo za ubijanje pasa, nismo za bilo koji nezakonit postupak, ali prije, povrh, iznad svega i bez obzira na sve – nismo za to da se Zenica pretvori u grad u kojem značajna manjina terorizira svojim “kvazi rješenjima” većinu, kojoj je ugroženo prvo, osnovno ustavno pravo na slobodu kretanja! Ako ste za Zapad, onda prestanite zloupotrebljavati uticaj i angažman nekih vaših članova u međunarodnim organizacijama, te prestanite finansirati lobi koji onemugaćava da se u bh. zakon uvede stavka kakvu imaju sve zapadne i evropske države, a to je ona “slučajno ispuštena stavka” o broju dana koliko pas provodi u Azilu”. Upravo ta “ispuštena stavka” je, uz nedostatak registracije vlasničkih pasa (koja počinje tek 1.1.2018.)  vratiti grad i ulice građanima.

Duboko svjesni da će izvjesni pojedinci, nedorasli, vulgarni, bolesno perverzni i upitnog psihičkog stanja i u ovome javnom obraćanju vidjeti poziv na linč svojih “ljubimaca”, ipak se “priklanjamo” onoj strašnoj većini koja ćuti, deceniju trpi napade, bez mogućnosti da čak i kupe medikamente kad su napadnuti. Koliko god voljeli životinje, prestanite ih stavljati ispred ljudi, jer u najboljem slučaju zaslužuju isti tretman, a svjesni ste da vašim neradom i pogrešnim potezima vlasti protekle dvije decenije divlji psi na ulicama imaju veću zaštitu od građana.

Vrijeme je da se “skloni šapa” i počne KONAČNO raditi po zakonu. Ako pak bude ponašanja vlasti suprotno zakonima (vi ste među posljednjima koji ste kompetentni da to utvrdite, nakon decenije kršenja zakona koji predviđa eutanaziju agresivnih pasa) sigurno ćemo ih objaviti. Ako vam pak uistinu treba monitoring, predlažemo da na njega potrošite dio od onih nekoliko hiljada KM sredstava prikupljenih proteklih sedmica na zapadnim sajtovima u akciji protiv “zločinačkog ubijanja pasa” u vašem gradu.

A. Dž.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno