Zenica

Zvučna šetnja “Žensko lice Zenice” u novom formatu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U povodu 20. marta, Dana Zenice i mjeseca marta – Mjeseca ženske istorije – zvučna šetnja “Žensko lice Zenice” dostupna je u novom interaktivnom formatu, koji omogućuje i fizičke i virtualne zvučne šetnje kroz žensku prošlost Zenice. Projekat “Žensko lice Zenice” na inovativan način dokumentovao je društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu. Na osnovu razgovora sa šest Zeničanki starije životne dobi, mapirano je šest lokacija u centru Zenice.
Svoje priče vezane za ulicu Talića brdo, osnovnu školu “Vladimir Nazor”, bivše kino “Central”, Osnovnu muzičku školu, bivši hotel “Metalurg” i prostorije udruženja “Naš most” ispričale su Sabiha Bajramović, Meliha Bičo Družić, Mara Sujić Božić, Lejla Ramić Pejić, Gordana Mišetić i Zdena Šarić.  Priče se, između ostalog, vežu za njihove uspomene na odrastanje u socijalističkoj Jugoslaviji, istorijski odnos prema ženama, uticaj tranzicije na urbane promjene u gradu, te starenje u poslijeratnoj BiH. Pored ličnih uspomena priče sadrže i zanimljive podatke o važnim, a nedovoljno poznatim ženama u istoriji BiH i grada Zenice.
Time su potpomognuti napori žena, pogotovo onih treće životne dobi, da postanu vidljivije u javnom prostoru. Projekat, čije su autorice Lidija Pisker, Katarzyna Zielińska, Barbora Andor Tóthová i Anna Potyomkina, je takođe otvorio prostor za uvođenje nepoznatih, a važnih ženskih iskustava u istoriju grada Zenice.
Osim zvučne šetnje, projekat je iznjedrio i izložbu foto-kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach, takođe nazvanu “Žensko lice Zenice”. Elena Subach je arhivsku fotografsku građu učesnica projekta i Zenice pretvorila u zanimljiv umjetnički projekat baziran na pričama šest Zeničanki. Izložba je trajno postavljena na ulazu u prostorije udruženja Naš most u ulici Maršala Tita 22 u Zenici, a radovi se mogu vidjeti i na web stranici projekta: https://www.urbanherstories.com/exhibition/.
Udruženje “Naš most” Zenica
Maršala Tita 22, Zenica


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno