Nogomet

Zrinjski donio BiH blagi napredak na UEFA listi, Srbija doživjela teški debakl

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina je ove sezone prvi put u historiji imala jedan klub u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Bio je to Zrinjski iz Mostara, koji je preko kvalifikacija za Ligu prvaka i kasnije Evropsku ligu stigao do grupne faze Konferencijske lige, u kojoj je takmičenje završio sa po jednom pobjedom i remijem, te četiri poraza.

Bod osvojen protiv Aston Ville odrazio se na ukupni UEFA koeficijent naše zemlje, koja je zabilježila blagi napredak na listi sa 41. na 39. mjesto na kojem će i ostati do iduće sezone.

Zahvaljujući remiju Zrinjskog i Aston Ville, BiH je nadmašila prošlosezonski koeficijent sa 2.250 bodova. U prošloj sezoni je on bio tačno 2.000, a u sezoni prije nje skromnih 1.625.

Najbolji evropski rezultat u posljednjih pet godina su bh. klubovi ostvarili u sezoni 2020/21. kada su kombinovano sakupili 2,625 bodova.

U ovu sezonu smo ušli s koeficijentom 9,75, a nakon što se odbije sezone 2018/19., u kojem smo osvojili koeficijent 2, a doda ovosezonski osvojeni koeficijent 2,25, ukupni koeficijent bit će 10.

Ukoliko sljedeće sezone bh. klubovi naprave sličan ili još bolji rezultat, za očekivati je da se naša liga nađe među 35 najboljih zemalja u UEFA rankingu i tako osigura klub u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Kada je riječ o ostalim zemljama, najveći pad doživjela je Srbija, čiji klubovi imaju skoro nestvarno loš skor u Evropi ove sezone. Pet srbijanskih klubova je odigralo ukupno 28 utakmica, a imaju samo jednu pobjedu, dva remija i čak 25 poraza.

Srbija je sa 11. mjesta na listi ekspresno pala na 19. mjesto. Nakon posljednjih poraza Zvezde, Čukaričkog i TSC-a, Srbiju su prestigle Grčka i Ukrajina, ali je gotovo izvjesno da će na kraju sezone ostati na 19. poziciji jer je prednost ispred 20. Poljske i 21. Hrvatske iznosi gotovo 2.500 bodova.

Kompletnu listu UEFA koeficijenata možete pogledati OVDJE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno