Ostali sportovi

Zovko: Iako je medijski zapostavljen, ragbi u BiH ima svijetlu budućnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zovko: Iako je medijski zapostavljen, ragbi u BiH ima svijetlu budućnost – Zenica je svega grad u kojem je počela historija ragbija u Bosni i Hercegovini. U gradu kojeg okružuju Lisac, Smetovi i Zmajevac, kroz čije srce teče rijeka Bosna, entuzijasti predvođeni Nezirom Odićem, Abbdulahom Sarajlićem, Hakijom Haramandićem, Askom Tarabarom, Muhamedom Talićem, Raifom Hadžićem, Emirom Salčinovićem i drugim, u martu 1972. godine počeli su sanjati o ragbiju kao sportu oko kojeg će se okupljati mladi.

Dres RK „Čelik“ nosilo je na hiljade igrača, klub je višestruki prvak i osvajač Kupa BiH, a kruna na sve uspjehe posljednjih 20-tak godina stigla je u maju 2015. godine kada su se Zeničani okitili titulom prvaka Regionalne ragbi lige.

U kakvom je trenutno stanju klub iz Zenice, kakve su aktivnosti, te kakva je budućnost ovog sporta u gradu, ali i BiH, razgovarali smo s predsjednikom RK „Čelik“ dr. Goranom Zovkom, koji se na čelu kluba iz Zenice nalazi četiri godine.

Na čelu ste kluba četiri godine i klub je u to vrijeme postigao mnogo uspjeha

„Kao najtrofejniji klub u Zenici, a siguran sam i BiH, mi smo standardno svake godine prvaci države, a 2015. godine smo osvojili titulu prvaka Regionalne ragbi lige, što nijednom sportskom kolektivu iz naše zemlje nije pošlo za rukom. Ragbi se svakodnevno razvija, posebno u Zenici, koja je centar svih ragbi zbivanja i nepresušan izvor talenata u ovome sportu“, kaže Zovko.

U posljednje vrijeme dosta više vodite računa o omasovljenju ovog sporta, te mnogo pažnje posvećujete mlađim kategorijama

„Prošlog vikenda imali smo kids ragbi festival, koji je okupio preko 250 dječaka i djevojčica uzrasta od 6.do 14. godina. Osim domaćina i organizatora ragbi kluba Čelik ,na festivalu ragbija učestvuju gosti iz Makarske , Dubrovnika i Tešnja. Prije godinu dana počela je s radom ragbi škola za najmlađe koja trenutno okuplja 80 dječaka i djevojčica. Djeca će narednog mjeseca boraviti u Makarskoj, a zatim i Veroni, gdje će imati priliku družiti se s vršnjacima iz drugih zemlja, te odmjeriti snage i iskustva u ovom sportu. Mislim da je svijetla budućnost ovog sporta u našoj zemlji, s tim da naravno treba mnogo veća podrška“, kaže čelni čovjek Zeničana.

Kada govorimo o aktuelnom prvaku BiH i bivšem Regionalnom prvaku, kako ste zadovoljni ovom sezonom.

„Pa tek narednog mjeseca bi trebali igrati državno prvenstvo, to će biti vjerovatno turnirski i naravno da očekujemo šta drugo nego novu titulu. Kada je u pitanju Regionalna liga, sezonu smo okončali s jednim bodom i nemamo šta zamjeriti momcima. Nas svake sezone napusti skoro polovica igrača, koji svoje karijere, ali i živote nastave u inostranstvu. Pojedinci se vrate pa opet odu, uglavnom iz našeg kluba igrači odlaze širom Evrope, te su nosioci igre u svojim klubovima što nam je posebno drago“, ističe Zovko.

Okosnicu Ragbi reprezentacije BiH čine sadašnji i bivši igrači Čelika, kakva je budućnost naše reprezentacije

„Mislim da reprezentacija ostvaruje dobre rezultate, koliko se ulaže u ovaj sport, to je sasvim dobro, ali naravno da može i bolje. Mislim da mi imamo svijetlu budućnost u Olimpijskom sportu, a to je Ragbi 7, tu imamo jednu mladu ekipu do 20. godina, tako da u budućnosti možemo očekivati još bolje rezultate u ovome sportu, koji je postao veoma atraktivan u posljednje vrijeme jer se naravno igra brže, atraktivnije je dosta od klasičnog ragbija i ima dosta više nadmudrivanja između protivnika“, kaže predsjednik RK Čelik.

Postoje mnoge predrasude da je ragbi najgrublji sport, a mnogi ustvari i ne poznaju pravila

„U svakom sportu imate povrede, tako i u ragbiju. Ko god kaže da je ragbi najgrublji sport, taj se ne razumije u ragbi i ne poznaje ništa vezano za ovaj sport. Ovaj sport je ustvari medijski zapostavljen, pa zato ljudi imaju brojne predrasude o tome da je grub i nisu upoznati s tim koliko je doista dinamičan i koliko emocionalnog naboja nosi. Za kraj bi istakao kada je u pitanju Ragbi u BiH, on se igra prije svega iz ljubavi, jer tu nema nekih novčanih primanja. Znači ljubav i odanost prema ovom sportu ga izdižu iznad ostalih ekipnih sportova i zbog toga mi je drago što sam uključen u ragbi, te što svoje slobodno vrijeme provodim s tim momcima“, kazao je na kraju razgovora za SportSport.ba Goran Zovko predsjednik Ragbi kluba „Čelik i ljekar Kantonalne bolnice Zenica, specijalista opće hirurgije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno