Info

Znate li zašto tipke “F” i “J” na tastaturi imaju malene izbočine?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Znate li zašto tipke “F” i “J” na tastaturi imaju malene izbočine? – Jeste li primijetili da svaka tastatura ima malu izbočinu ili crticu na slovima “F” i “J”? Znate li zašto je tomu tako?

Evo objašnjenja:

Prvi pisaći strojevi imali su raspored na tastaturi koji je bio organiziran abecedno. Kreatori su bili uvjereni da je ovo lakši način za tipkanje jer oni koji tipkaju znaju redoslijed slova. Ispostavilo se da su ovakvi pisaći strojevi bili neefikasni i da oni koji su tipkali nisu bili produktivni

Christopher Latham Sholes, čovjek koji je prvi napravio pisaći stroj, odlučio je napraviti novi raspored slova, onaj kojeg i danas imamo, takozvane “QWERTY” tipkovnice.

Raspored je takav da prsti lijeve ruke leže na ASDF, a desne na JKL. I ovo se zove početni red. Slova “F” i “J” su zapravo početna slova na suvremenim tipkovnicama. Ovaj raspored je omogućio ljudima da tipkaju naslijepo bez gledanja u tipkovnicu, te je tako je naizgled nelogičan raspored doprinio redu i efikasnosti.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno