Nogomet

Znate li protiv koliko smo evropskih reprezentacija dosad igrali i zašto je utakmica protiv Gruzije jubilarna?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska reprezentacija BiH sastat će se 25. marta sa selekcijom Gruzije u prijateljskoj utakmici, a iako Gruzija nije previše atraktivan protivnik, ovaj meč iz perspektive našeg nacionalnog tima jeste značajno odigrati. Evo i zašto.

Od svog osnivanja, fudbalska reprezentacija BiH igrala je službene utakmice sa velikom većinom UEFA članica. Gruzija je jedna od zemalja sa kojima nikad nismo igrali, a pored Gruzije, tu se nalaze još samo četiri reprezentacije. Sa svim ostalim evropskim selekcijama naš nacionalni tim je odigrao barem po jednu utakmicu.

Pored Gruzije, reprezentacija BiH nikad nije igrala ni protiv Kosova, a sve dok naša zemlja ne prizna Kosovo, taj meč neće ni biti moguć. Rusija je također jedan od timova sa kojima je naša selekcija trebala igrati, ali ti mečevi nikad nisu odigrani. Naime, kao organizator Svjetskog prvenstva 2018. godine, Rusija je bila originalno smještena u našu kvalifikacionu grupu, s tim da bi se mečevi protiv nje računali kao prijateljski. Ipak, UEFA je tada napravila promjenu, pa je u našu grupu uvrstila Gibraltar, te smo ostali bez mečeva sa Rusijom. Doduše, tada smo odigrali prve mečeve protiv Gibraltara.

Osim ove tri selekcije, naš nacionalni tim nikad nije igrao ni protiv Islanda i Engleske, a za očekivati je da nekad u budućnosti odigramo i mečeve sa ovim selekcijama.

Dakle, generalno gledano, od ukupno 55 članica UEFA-e, odnosno 54 potencijalna protivnika za naš tim, mečeve smo igrali već protiv njih 49. Gruzija će biti jubilarni 50. protivnik, a nakon što se sastanemo sa njom, ostaju nam još Engleska, Rusija, Island i Kosovo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno