Info

Znate li koliko dugo treba čuvati plaćene račune za režije?

Znate li koliko dugo treba čuvati plaćene račune za režije? – Znate ono, u ormaru gomila plaćenih računa za telefon, grijanje, struju. Gomilaju li se gomilaju. Oni revnosniji imaju za svku komunalnu uslugu po jednu kovertu u koju ubacuju svaki plaćeni račun. Ali do kad?

Kada trebate prestati sakupljati odreske od plaćenih računa? Kada ih možete slobodno baciti?

Za ove račune u principu nema pravila i jasno definisanih rokova, odgovara Murisa Marić iz udruženja građana DON iz Prijedora.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača, računi zastarijevaju za jednu godinu. Međutim, računi se trebaju čuvati i po 5 i više godina, jer gradjane niko ne obavjestava da su tuženi i kada su tuženi” kaže Marić za BUKU.

Najveci broj predmeta na sudovima su upravo takvi tzv. komunalni predmeti (struja, voda, elektro, toplane, RTV taksa i dr.), a građani nemaju obavještenja od javnih preduzeca da su utuženi za neki neplaćeni račun.

“Da bi dokazali da je nešto plaćeno, u slučaju da dobiju Rješenje od Suda da plate odredjeni iznos, potrebno je odgovoriti u roku koji je naveden na rješenju i poslati svakako dokaze o plaćenim računima” kaže naša sagovornica

Prema saznanjima ovog Udruženja veliki broj gradjana je utužen za neki od neplaćenih računa od bilo kog pružaoca javnih komunalnih usluga, i te se tužbe obnavljaju na sudovimasve dok ne dodje vrijeme da budu rješavani.

Najrevnosniji su iz RTV takse sa tužbama prema gradjanima, a na red za rješavanje ovih predmeta čeka se i po 6-7 godina , što govori koliko treba i račune čuvati.

6yka.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]icablog.com
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem