Info

Znate li koja su najčešća imena u BiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Znate li koja su najčešća imena u BiH? – Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je tematski bilten pod nazivom Žene i muškarci u BiH, a u kojem se mogu pronaći zanimljivi demografski podaci.

Među brojnim interesantnim podacima, navedeni su i oni koji govore o najčešćim ženskim i muškim imenima u Bosni i Hercegovini tokom proteklih decenija. Prema podacima Agencije za statistiku, najčešće ženska imena u periodu prije 1950. godine u BiH su bila Fatima, Mara i Milka dok su imena Milan, Ibrahim i Mustafa bila najčešća korištena muška imena do 1950. godine.

U periodu od 1950. do 1960. novorođenčad su najčešće dobijala imena Nada, Fatima i Dragica odnosno Milan, Dragan i Mirsad, da bi u narednoj deceniji, to bila imena Fatima, Nada i Gordana među ženskim te Zoran, Dragan i Senad među muškim.

Sanela, Dragana i Alma bila su najčešća imena ženske djece od 1970. do 1980, da bi od 1980. – 1990. godine, to bila imena Jelena, Ivana i Alma.

U istom periodu, najčešća muška imena kod djece u Bosni i Hercegovini bila su Dragan, Goran i Edin te Adnan, Edin i Goran.

Emina, Lejla i Ivana te Haris, Marko i Ivan su imena koja su roditelji najčešće djeci davali devedesetih godina prošlog stoljeća, da bi u prvoj deceniji novog milenijuma, to bila imena Sara, Ajla i Amina – Marko, Luka, Amar.

Iz Agencije za statistiku su napomenuli da su podaci prikupljeni u Popisu stanovništva održanom 2013. godine.

Izvor N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno