Ljudi

Znate li ko je najčešće i najviše pomenuta osoba na webu koja potječe iz Zenice ili BiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zahvaljujući interaktivnoj mapi koja je objavljena ove sedmice od danas to možete saznati u nekoliko klikova. Karta je nastala prema ideji istraživača i geografa Mapboxa Topija Tjukanova, a temelji se na studiji objavljenoj u junu ove godine.

Koristeći podatke Morganea Laouenana i drugih, mapa prikazuje mjesta rođenja najistaknutijih ljudi širom svijeta. Podaci su obrađeni kako bi se prikazala samo jedna osoba za svaku jedinstvenu geografsku lokaciju s najvišim rangom značajnosti. Na karti na OVOM LINKU lijevo odaberite da prikažete ljude samo iz određene kategorije. U studiji, istraživači s Univerziteta u Parizu odlučili su izračunati ugled osobe na temelju podataka iz Wikipedije i Wikidata.

“Novi dio literature ima za cilj izgraditi najopsežniju i najtačniju bazu podataka značajnih pojedinaca”, napisao je istraživački tim predvođen Morgane Laouénan. Podaci uzimaju u obzir brojne podatke, uključujući broj unosa na Wikipediji, dužinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu od 2015. do 2018. i ukupan broj vanjskih poveznica.

“Koristeći te podatke, karta pokazuje rodna mjesta ‘najistaknutijih ljudi’ diljem svijeta'”, objasnio je Tjukanov. Prema tim podacima, najpominjaniji rođeni Zeničanin je Danis Tanović, dok je za Kakanj to, prema mapi, Amel Tuka, iako je on prema rodnom listu rođen u Zenici. U Zavidovićima je to Safet Sušić, u Žepču Abdulvehab Ilhamija…

Najistaknutije osobe, prema ovoj karti, u Bosni i Hercegovini su Gavrilo Princip, Ivo Andrić, Alija Izetbegović, Vahid Halilhodžić, Emir Kusturica i Ante Pavelić. U Hrvatskoj su to Nikola Tesla, Josip Broz Tito, Mario Mandžukić, Rade Šerbedžija, Luka Modrić i Goran Višnjić. Najistaknutija osoba u Srbiji je Novak Đoković. Slijede ga Slobodan Milošević, Monika Seleš, Nemanja Vidić, Bata Živojinović i drugi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno