Kultura

Značajno učešće BNP-a na međunarodnoj konferenciji o drami i pozorištu u Beogradu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Značajno učešće BNP-a na međunarodnoj konferenciji o drami i pozorištu u Beogradu – Bosansko narodno pozorište Zenica sa svojom Dječijom, omladinskom i lutkarskom scenom uzima značajno učešće na Četvrtoj naučno-stručnoj konferencija o drami, pozorištu i obrazovanju „Pozorište i škola: inspiracija, podsticaj, tim“ u organizaciji BAZAART-a, Udruženja dramskih umetnika Srbije, Malog pozorišta „Duško Radović“, Međunarodne pozorišne asocijacije Asitež Srbija i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM, koja se održava od 23. do 25. juna u Beogradu.

U nedjelju, 24. juna sa početkom u 11 sati u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Beogradu upriličena je radionica procesne drame „Ne dozvoli da se desi“, koju je vodio rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović. Cilj radionice je bio da kroz participativni okvir sudskog procesa radionica osnaži učesnike za aktivno uključivanje u probleme zajednice, formiranje vlastitog mišljenja i odgovornosti u donošenju odluka.

U ponedjeljak, 25. juna u 12.30 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“ Beograd izvedena je predstava „Kamenje“, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica i Kulturno-sportskog centra Kakanj, a u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Radi se o dramatizaciji istinite priče o dvojici dječaka koji su, bacajući kamenje s mosta na autoput, usmrtili vozača automobila. Cilj predstave je da stvori prostor za dijalog među pedagoškim i prosvjetnim radnicima, učenicima i vaspitno-obrazovnim institucijama o nasilnom ponašanju mladih i pokrene sve odgovorne subjekte na veću pažnju i razumevanje za proble mladih. U 68 godina dugoj historiji, ovo je prva izvedba predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu. Poslije izvedbe predstave upriličen je razgovor sa publikom.

U okviru Četvrte naučno-stručne konferencije o drami, pozorištu i obrazovanju „Pozorište i škola:inspiracija, podsticaj, tim“ upriličene su i panel-diskusije na kojima je aktivno učešće uzelo Bosansko narodno pozorište Zenica kao jedina bosanskohercegovačka umjetnička organizacija koja učestvuje na ovom značajnom skupu.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno