Zenica

Značaj ArcelorMittala za grad čelika

I nakon 17 godina Zenica je jedan od najvećih izvoznika iz BiH
I nakon 17 godina Zenica je jedan od najvećih izvoznika iz BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Značaj ArcelorMittala za grad čelika- Kompanija ArcelorMittal u Zenicu je došla krajem 2004. godine s namjerom da ponovo pokrene proizvodnju u zeničkoj željezari, a četiri godine poslije realiziran je projekat Fenix i pokrenuta su postrojenja koja su bila van funkcije 17 godina.

Obnova fabrike kakvu je zatekla kompanija ArcelorMittal u Zenici predstavljala je jedinstveno inžinjersko postignuće s tim da nigdje na svijetu nešto slično nije učinjeno. Postrojenja koja su bila van funkcije skoro 17 godina počela su proizvoditi, a vrijednost investicije iznosila je 200 miliona KM.

Tokom posljednjih jedanaest godina ArcelorMittal Zenica je kontinuirano radio na poboljšanju proizvodnih pogona, ali globalna kriza imala je dosta utjecaja na rad kompanije.

U razgovoru za Klix.ba menadžerica za komunikacije i glasnogovornica ArcelorMittala Zenica Dijana Božić-Srdanović je istakla kako je uprkos svim problemima kompanija čvrsto bila opredijeljena ka izgradnji dugoročne i održive proizvodnje čelika. Danas je ArcelorMittal jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, a izgradnjom novog pogona izvoz će, kažu, biti još veći.

“Ukupne kapitalne investicije u ovom vremenskom period iznose više od 300 miliona KM, od čega je u projekte zaštite okoliša uloženo oko 95 miliona KM. Jedna od najnovijih investicija u poboljšanje proizvodnih postrojenja je izgradnja novog postrojenja u pogonu Valjaonice, koja će proizvoditi rebrasti betonski čelik u koturu velike gustoće, vrijednosti 10 miliona KM. Za ovim proizvodom postoji velika potražnja na tržištu, a sve to će kompaniji ArcelorMittal Zenica pomoći da poveća svoj udio na tržištima Balkana i Jugoistočne Evrope i da proširi svoj proizvodni asortiman. Projekat je u svojoj završnoj testnoj fazi i uskoro se očekuje njegovo zvanično puštanje u rad”, izjavila je Božić-Srdanović.

Proizvodnja u kontinuiranom porastu
U intervalu od jedanaest godina proizvodnja u ArcelorMittalu Zenica je u kontinuiranom porastu. Tržišno učešće na tržištima zemalja Balkana povećano je sa 0 na 50 posto, a s tim je rastao i izvoz proizvoda kompanije, koji danas iznosi oko 60 posto ukupne otpreme. Tržišta na koja se plasiraju proizvodi su sve zemlje Balkana te zemlje jugoistočne Evrope i sjevernoafričko područje.

Iako je tržište čelika u cijelom svijetu zbog ogromnih izazova došlo do niske cijene proizvoda i niske potražnje, mnoge željezare u regiji i Evropi rade smanjenim kapacitetom ili su u potpunosti zatvorene. Kompanija ArcelorMittal Zenica se uprkos tome fokusira na održivost fabrike. Odluke u smanjenju operativnih troškova, zadržavanje visokog kvaliteta proizvoda i usluga te istraživanje mogućnosti novih proizvoda i novih tržišta imaju za cilj dugoročnu održivost.

“Mi uprkos teškom poslovanju investiramo u važne projekte za naše održivo poslovanje, a primjer za to su dvije najnovije investicije. Jednu smo već pomenuli, a odnosi se na završeni projekat instaliranja postrojenja za proizvodnju rebrastog betonskog čelika u koturu, a druga investicija je projekat za zaštitu okoliša koji se izvodi u pogonu Aglomeracije vrijednosti više od šest miliona KM. Ovaj projekat započet je u januaru ove godine, a njegov završetak je planiran za novembar ove godine”, zaključila je Božić-Srdanović.

Zenica treba novi način grijanja
Međutim, iako je jedna od najuspješnijih firmi, Zeničani im već nekoliko godina zamjeraju na emisijama i problemu isporuke toplotne energije za grad tokom zime. Božić-Srdanović je kazala da se zaštiti okoliša u tadašnjoj željezari nije poklanjala gotovo nikakva pažnja, a fabrika je građena kada je svijest o potrebi zaštite okoliša bila na vrlo niskom nivou.

“Oprema i postrojenja koja smo zatekli bili su zastarjeli i neučinkoviti. To je razlog zašto naši veliki investicioni projekti donose postupna poboljšanja. Realizacija ovih projekata traži vrijeme, ali naš jasan cilj je da dovedemo sve naše okolišne performanse na nivo normi propisanih zakonodavstvom Bosne i Hercegovine. Kao što je i naš cilj da naše poslovanje bude dugoročno i održivo”, izjavila je Božić-Srdanović te dodala:

“Naslijedili smo i veoma star i neučinkovit sistem za grijanje grada koji predstavlja jedan od glavnih izvora emisije polutanata u zrak. U želji da pomognemo građanima Zenice nastavili smo isporučivati toplotnu energiju za grijanje grada, mada nismo imali nikakve zakonske niti ugovorne obaveze. Uprkos tome, stalno nas kritikuju za emisije koje se javljaju kao posljedica rada kotlova za proizvodnju toplinske energije za grijanje grada. Mnogo puta smo izjavili da gradu treba novo rješenje snabdijevanja toplotnom energijom i nadamo se da će gradske vlasti prihvatiti prijedloge koje im nudimo”.

Pored kompanije u Zenici, ArcelorMittal posjeduje i fabriku u Prijedoru koja se bavi iskopavanjem željezne rude koja se u stopostotnim količinama proizvodnje plasira željezari u Zenici.

U ovim dvjema fabrikama direktno je zaposleno 3.250 osoba, a indirektno 10.000 radnika. Ukupna investicija iznosi 385 miliona KM, a za plaće i poreze plaćeno je do sada 700 miliona KM. Dobavljačima i partnerima je od 2004. godine isplaćeno 3,5 milijardi KM, a čine i oko 40 posto godišnjeg prometa željeznica FBiH i RS. U svom dosadašnjem radu u lokalne zajednice ukupno su investirali šest miliona KM, a od 2004. godine podržali su više od 450 projekata iz programa investicija u lokalnu zajednicu.

klix.ba
E. Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno