Nogomet

Zmajevi među reprezentacijama koje nikada nisu igrale EURO: Jedna stvar izdvaja BiH od ostalih “velesila”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine jedna je od ukupno 20 selekcija, članica Evropske fudbalske federacije UEFA-e koje nikada u svojoj historiji nisu sudjelovale na Evropskom prvenstvu.

Na neslavnoj listi fudbalskih “velesila” još su Andora, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kipar, Estonija, Farski Otoci, Gibraltar, Gruzija, Izrael, Kazahstan, Kosovo, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija, Crna Gora i San Marino.

Ono što izdvaja fudbalsku reprezentaciju BiH od selekcija sa spiska jeste podatak da je naš nacionalni tim jedini nastupio na Svjetskom prvenstvu.

Doduše, igrao je i Izrael Mundijal 1970. godine, ali tada nije bio član UEFE-e, već sastavni dio Azijske fudbalske federacije (AFC).

Bosna i Hercegovina ima šansu da iz sedmog pokušaja ostvari plasman na smotru najboljih timova Starog kontinenta. Prethodnih šest bilo je neuspješno, uključujući i tri baraža – protiv Portugala, Republike Irske i Sjeverne Irske.

Četvrti po redu baraž u borbi za EPBiH će igrati 21. marta 2024. godine protiv Ukrajine. Radi se o polufinalnom duelu. Ukoliko BiH slavi u toj utakmici, igrat će i finalni meč protiv boljeg iz okršaja Izrael – Island. Polufinalni, a potom i eventualni finalni duel BiH će igrati na domaćem terenu.

Od timova koji nikad nisu učestvovali na EP, šansu da kroz baraž izbore vizu za Njemačku imaju još Estonija, Izrael, Gruzija, Luksemburg i Kazahstan.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno