Nogomet

Zmajevi domaćini u polufinalu baraža, ovo je trenutni rival, ko nam još “prijeti”?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Porazom od Portugala na Bilinom polju (0:5), uz trijumf Slovaka kod Islanda (1:0), fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je i teoretske šanse da se direktno kroz kvalifikacije plasira na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemačkoj.

Zmajevima tako ostaje nada da kroz baraž mogu na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Kao što je poznati priliku za “popravni” zaradili smo kroz Ligu nacija, osvajanjem prvog mjesta u Ligi B3.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) odlučila je da tri mjesta koja će ostati upražnjena nakon kvalifikacija (direktan plasma,n osim domaćina Njemačke, izborit će 20 prvoplasiranih i drugoplasiranih ekipa iz 10 grupa) popuni kroz tri baraža u kojima će nastupiti po četiri reprezentacije (Liga A, Liga B i Liga C), a samo pobjednici plasirat će se na EURO.

Ono što je bito napomenuti naša reprezentacija kao pobjednik grupe ne može biti prebačena u baraž Lige nacija A. Osim Zmajeva pobjednici grupa Lige nacija B su i Izrael, Srbija i Škotska.

Međutim, kako je izvjesno da će Srbija i Škotska izboriti plasman na EURO kroz kvalifikacije umjesto njih “uskočit” će sljedeći na rang-listi najbolje plasiranih timova u Ligi nacija, a to su Finska i Island. Do kraja kvalifkacija svoju priliku da zaigraju baraž vrebaju i Norveška, te Republika Irska. Također, postoji šansa da Italija u kvalifikacijama prestigne Ukrajinu, što znači da bi i Ukrajinci bili potencijalni protivnik bh. timu u play-offu za plasman na EURO.

Prema trenutnom stanju, Zmajevi bi 21. marta 2024. godine u polufinalu bili domaćini Finskoj, dok bi drugi polufinalni par činili Izrael i Island. Treba napomenuti da će, bez ozbira na ime protivnika, Izrael i BiH biti domaćini polufinalnih mečeva, jer su dva najbolje plasirana tima Lige nacija B.

Finala baraža se igraju 26. marta, a domaćini će biti određeni žrijebom koji je na rasporedu 23. novembra u Nyonu.

U baražu se igra po jedna utakmica. Ako je rezultat izjednačen na kraju 90 minuta, igra se 30 minuta produžetka, nakon čega slijedi izvođenje jedanaesteraca ako ni tada ne bude pobjednika.

Prema trenutnom rasporedu ovo su parovi baraža

Liga nacija A/D
Hrvatska – Estonija
Italija – Poljska

Liga nacija B
Izrael – Island
BiH – Finska

Liga nacija C
Gruzija – Luksemburg
Grčka – Kazahstan

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno