Ljudi

Zlatan Alispahić: Samo da ne bude – Džaba ste krečili!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zlatan Alispahić: Samo da ne bude – Džaba ste krečili! Zlatan Alispahić Zlaya, grafički dizajner i kantautor, prepoznatljivi je zenički brend. Punih 30 godina bavi se grafičkim dizajnom, a pjevanje je njegova velika ljubav s kojom je osvojio simpatije i “male raje”, ali i odraslih. Uvijek na originalan način ovaj autor brojnih plakata, vizuelnih identiteta mnogih bh. manifestacija, uspijevao je odaslati poruku ljudima. Reagovao je na neke stvari koje su ga tištale, na brojne apsurde kakvih je naša država prepuna, na nepravdu, ali je uvijek imao svoj odgovor i na lijepe stvari.

Sa svojim “Osobenim Znakom”, izložbom plakata i muzičkim programom, sutra u 19.30 sati na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, zatvorit će 23. međunarodnu kulturnu manifestaciju Zeničko proljeće.

– Kad sam ustanovio da se ove godine poklapaju moj profesionalni jubilej (30 godina) i jubilej BNP-a u novoj zgradi (40 godina), odlučio sam da oba obilježim ‘’o istom trošku’’. Kao dizajner i kantautor već tri decenije oblikujem određene poruke, prve likovnim sredstvima, a druge tekstovima i muzikom, tako će biti i ovaj put, 12. aprila u Zenici. Poruka izložbe je “Osobeni Znak” i ona je do te mjere precizna i jasna da će svi koji dođu na otvaranje odmah shvatiti šta je pisac htio da kaže, rekao nam je Alispahić.

Pojasnio je da je poruka programa, posvećenog jubileju BNP-a, “Ja volim BNP” te da ona zahtijeva konkretnije pojašnjenje. Naime, zgrada Pozorišta je napravljena u ono vrijeme po, slobodno se može reći, svjetskim standardima, međutim, nakon 40 godina njeno “zdravstveno stanje” ozbiljno je narušeno. Prošle godine su obezbijeđena sredstva za krečenje fasade, što je, u principu, OK, ali to je, po mišljenju autora, isto kao da vam stomatolog stavi navlaku na pokvaren zub.

– Pokušavajući da budem krajnje objektivan, svjestan sam da aktuelni gradonačelnik i Gradsko vijeće Zenice i nisu bili baš presretni stanjem koje su zatekli nakon što su preuzeli upravljanje Gradom. Dobili su “u miraz” probleme s grijanjem, aerozagađenjem, divljim psima lutalicama (nije greška, i ja sam bio žrtva…), problem s NK Čelik… Ali, dobili su, također, i novu, sad već staru zgradu BNP-a, kojoj prijeti urušavanje krova, ako se, pod hitno, ne pristupi ozbiljnoj sanaciji. Shvatili ste, pretpostavljam, šta je “pisac htio da kaže” povodom jubileja Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Ne znam za vas, al’ ja volim svoju državu (kakva-takva, i moja je), volim svoj grad (kakav-takav, i moj je) i zato ću, na kraju, reći naglas (ne treba mi razglas): JA VOLIM SVOJE POZORIŠTE! Da ne bude poslije, nisam vam rekao…, poručuje Zlatan Alispahić.

Bh. javnost Zlaya je osvojio svojom originalnom porukom 2006. godine Emiru (Nemanji) Kusturici “2:0 je za nas, brate Nemanja!”, koja aludira na Oscar iz 2001. godine koji je dobio film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića i Zlatnog medvjeda koji je dobila “Grbavica” rediteljice Jasmile Žbanić.

– Kada se pojavio Kusturica sa filmom “Sjećaš li se Doli Bel”, pokazao je da možeš biti svjetski priznat režiser i ako nisi u Hollywoodu. Tih godina mi je bio idol, jer je pokazao da mogu i ja biti dobar dizajner iz Zavidovića. Isprovocirao me je svojom podrugljivom izjavom o “nekoj Jaslini”, i ja sam ga samo podsjetio tim svojim plakatom tada da je rezultat 2:0 za nas”, ispričao nam je tada Zlaya.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno