Info

Zimski interetnički sportski kamp „Fair play“

Zimski interetnički sportski kamp „Fair play“ – U okviru međureligijskog projekta za mlade Koračajmo zajedno u periodu od 9. do 14. januara 2021. godine, održan je prvi sportski interetnički kamp mladih Fair Play, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Kamp je okupio 25 srednjoškolaca iz Novog Travnika, Jajca, Zenice, Sarajeva, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Vlasenice, Milića i Rogatice. Cilj kampa je bio upoznavanje mladih te promocija vrijednosti poštovanja, prihvaćanja različitosti i fair play – a među mladima, kroz sportske aktivnosti, kako bi se doprinijelo izgradnji suživota u Bosni i Hercegovini. Kroz bogat šestodnevni program prvog interetničkog sportskog kampa, učesnici su imali priliku učestovati u brojnim edukativnim i zabavno- rekreativnim sadržajima.

Na samom početku kampa, učesnicima je prestavljen program kampa te je uslijedila podjela u timove. Podijeljeni u manje timove, učesnici su imali zadatak osmisliti zastavu, himnu te misao vodilju svoga tima, pod kojima su se borili za prvo mjesto tokom šestodnevne Olimpijade, pod vodstvom Marija Tucakovića, uposlenika Centra za mlade i profesora tjelesnog odgoja te vršnjačkih edukatora projekta Koračajmo zajedno. Kroz niz takmičarskih igara, učesnici su imali priliku, ne samo pokazati takmičarski duh, nego i unaprijediti svoj timski rad te razvijati fair play odnos.

Za učesnike kampa, važan dio programa bilo je predavanje Nedima Babića, profesora sporta i tjelesnog odgoja i fitness trenera, koji se u svom izlaganju osvrnuo na elemente zdrave prehrane te važnost treninga za tjelesno i mentalno zdravlje. Govorilo se također o važnosti motivacije za treniranje te osnovnim razlozima neuspjeha i odustajanja od treninga.

Osim toga, mladi su imali priliku učestvovati i u grupnom fitness programu, pod vodstvom Lejle Šebić, doktorice nauka u oblasti sporta, profesorice na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Posebnost kampa predstavljala je i posjeta olimpijskim planinama Trebeviću i Bjelašnici, gdje su učesnici mogli prošetati bob stazom te uživati u rekreaciji na snijegu.
Bila je upriličena i posjeta vjerskim objektima u staroj jezgri Sarajeva, prilikom kojeg su učesnici mogli naučiti nešto više o osnovnim obilježjima katoličanstva, pravoslavlja i islama te upoznati vjersku i arhitektonsku vrijednost vjerskih objekata.

Posjeta je najprije upriličena Sabornoj crkvi Mitropolije dabrobosanske Srpske pravoslavne crkve – crkvu Presvete Bogorodice, a zatim su se učesnici uputili ka katedrali Presvetog Srca Isusova. O osnovnim značajkama ovih dviju bogomolja mladima je govorio Kenan Hodžić, koordinator projekta Koračajmo zajedno u ime mladih Islamske zajednice. U Baščaršijskoj džamiji – džamiji Havadže Duraka učesnike kampa je dočekao Mirsad – ef. Đerzić, koordinator Mreže mladih Stari Grad, dok su se u crkvi Svetog Antuna Padovanskog na Bistriku mladi susreli s fra Marinkom Pejićem, profesorom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Tokom šestodnevnog kampa, pod vodstvom edukatora, mladi su učili i o važnosti nadilaženja predrasuda i stereotipa, otkrivali vlastite uloge u timu, te unaprjeđivali komunikacijske vještine, kroz interaktivne radionice. U okviru programa, bila je upriličena i predstava u auli Centra za mlade, koju su odigrali zenički glumci Mugdim Avdagić i Faketa Salihbegović-Avdagić.

Posljednji dani kampa, bili su rezervisani za završetak Olimpijade mladih, prilikom čega su učesnici pripremili zabavni program za edukatore i organizatore kampa, koji je uključivao glumačke, muzičke i plesne tačke. U nastavku je uslijedilo proglašenje pobjedničkih timova te izbor naj – fair – play igrača. Prvo mjesto osvojio je tim Vatre, dok je za naj – fair – play igrača proglašen Džemaludin Valentić iz Zenice.
Zajedničkom evaluacijom i osvrtom učesnika na doživljene trenutke, završen je prvi interetnički sportski kamp uz poruku: Velika ekipa je uvijek sastavljena od velikih pojedinaca, koji ne igraju sami nego zajedno.

K.H

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem