Info

Zima se ne predaje, evo kakvo nas vrijeme očekuje naredne sedmice i kakvo proljeće nam dolazi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zima se ne predaje, evo kakvo nas vrijeme očekuje naredne sedmice i kakvo proljeće nam dolazi- Iza nas je nekoliko prilično hladnih dana, najhladnijih ove zime.

Riječ je o valu hladnoće koji je zahvatio cijeli kontinent. S tim da situacija u Bosni i Hercegovini nije ni blizu (ne)prilikama u srednjoj i istočnoj Europi ovih dana.

Sljedećih dana i dalje će biti osjetno hladno.

Ovo je prognoza FHMZ-a za naredne dane

U ponedjeljak 15.02.2021., pretežno vedro sa mrazom u jutarnjim satima. Jutarnja temperatura od -10 do -3, na jugu do 1, a dnevna od -3 do 4, na jugu od 2 do 7 °C.

U utorak 16.02.2021., pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne smanjenje naoblake u Krajini i Hercegovini. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu do 1, a dnevna od 1 do 7, na jugu do 9 °C.

U srijedu 17.02.2021., prije podne umjereno do pretežno oblačno, a poslije podne pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ponegdje u Bosni može biti slabe kiše, a na planinama slabog snijega. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od -1 do 3, a dnevna od 4 do 10 °C.

U četvrtak 18.02.2021., pretežno sunčano. Prije podne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom. Jutarnja temperatura od -2 do 2, na jugu od -0 do 3, a dnevna od 5 do 12 °C.

ŠTA ČEKA BALKAN?

Tokom posljednjih nekoliko sedmica zimske oluje zahvatile su Zapadnu Europu, ali i južni dio kontinenta. Na Balkanu se to očitovalo kao val zahlađenja koji je i u dijelove BiH donio jutarnje temperature niže od -10 Celzijevih stupnjeva. Očekuje se da će ova fronta, koja sa sobom nosi oluje, ostati aktivna i početkom proljeća, najavljuju meteorolozi AccuWeathera.

Očekuje se da će oluje putovati preko Francuske, a zatim u Italiju pa sve do Balkana, posebno tokom marta. Meteorolozi AccuWeathera napominju da je ovo neobičan obrazac za proljeće jer se oluje obično u to doba godine premještaju prema sjeveru kontinenta.

“Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali će do maja nanijeti štete jugu kontinenta”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako se u regiji do maja očekuje mnogo padavina.

Kako će se oluje približavati Sredozemnom moru, sa sobom će povlačiti više vlage, što će pak dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja diljem Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava na početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tokom kraja 2020. godine.

Autor: oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno