Ljudi

Zerina Muco

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rođen si s potencijalom, rođen si s dobrotom i povjerenjem, rođen si s idealima i snovima, rođen si s dostojanstvom, rođen si s krilima. Nisi stvoren da puziš, stoga nemoj. Imaš krila, nauči da ih koristiš i poleti! Naša sagovornica jedna je od onih koji se ne plaše rizikovati da bi ostvarili svoje snove. Ona je Zerina Muco i rođena je 1992. godine u Zenici. Završna je godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, jedna od organizatora Student Strategic Competition takmičenja, pobjednica regionalnog takmičenja u PR-u, društveno angažovana, prvi projekat napisala je već sa 18 godina, potom tekst za svoju prvu predstavu za koju je potpisala i režiju, članica je skupštine „Mladih evropskih federalista BiH“,ambiciozna, entuzijastična, kreativna i osoba od koje svako od nas može mnogo naučiti i krenuti ka ostvarenju svojih snova.

Šta je bilo presudno u tvom izboru Ekonomskog fakulteta?

Obzirom da je moja velika ljubav usmjerena ka drugoj i sedmoj umjetnosti, želja mi je bila upisati Akademiju scenskih umjetnosti ali uz opravdano negodovanje od strane mojih roditelja da tu odluku implementiram u djelo, odlučila sam ostati na Ekonomskom fakultetu u Zenici. Analizirajući pozitivne i negativne strane svih fakulteta u skladu sa mojim ambicijama i kompetencijama, shvatila sam da Ekonomski fakultet daje velike mogućnosti za bavljenjem raznim poslovima te što je najvažnije za mene, daje mogućnost za rad u turbuletnom, kreativnom i zanimljivom okruženju.

Upoznaj nas sa Student Strategic Competition takmičenjem i svojom ulogom u projektu?

Student Strategic Competition je prvo takmičenje u rješavanju stvarnih poslovnih slučajeva koje je implementirano na Ekonomskom fakultetu u Zenici. Studenti su radili na poslovnim slučajevima dvije kompanije, AS Group Jelah i ITC d.o.o. Zenica. Menadžeri ovih kompanija su prezentovali studentima dva slučaja koja su bila aktuelna u tom periodu, te su studenti 2 mjeseca radili na izradi strategija. Moram napomenuti da su studenti trebali iz pozicije menadžmenta tih kompanija donijeti rješenja, te ponuditi kreativne ideje iz oblasti marketinga i prodaje. Nakon učešća na raznim takmičenjima, došla sam na ideju da Upravi Ekonomskog fakulteta predložim ideju o pokretanju prvog takmičenja koje će studentima pomoći da svoje teoretsko znanje primjene u praksi. Ova ideja ne bi mogla biti realizovana da nismo dobili ogromnu podršku od vlasnika kompanija, Rusmira Hrvića i Suvada Isakovića. Također, ove godine planiramo nastaviti tradiciju, te realizovati ovu ideju ali uz mogućnost učešća svih studenata Ekonomskih fakulteta sa prostora Bosne i Hercegovine.

Pobjednica si regionalnog takmičenja u PR-u, o čemu se radi i otkud zanimanje za PR?

zerina 02Prošle godine, zajedno sa kolegicama, osvojila sam prvo mjesto na regionalnom takmičenju PR Challenge gdje smo radile na PR strategiji za Fondaciju Fabrike duhana Sarajevo. Obzirom da na Ekonomskom fakultetu u Zenici nemamo PR premeta, tako da smo morale same istraživati i čitati literaturu koja se bavi PR-om i marketingom, mogu reći da smo bile pozitivno iznenađenje kada su za pobjednika prošlogodišnjeg PR Challenge, odabrali naš tim – Bosfor. Zapravo, ovo je dokazalo da uz ogroman trud i zalaganje svaki san može postati java. Na trećoj godini studija kada smo počeli konkretno raditi na praktičnim slučajevima iz marketinga i menadžmenta, moje interesovanje se usmjerilo ka PR-u i marketingu, te HRM-u. To su tri oblasti koje bih voljela u narednom periodu izučavati. Također, 2013. godine sa istim timom sam osvojila drugo mjesto na Ekonomijadi, te smo bile učesnice na regionalnom takmičenju Case Stady Competition.

Iza sebe imaš mnogo projekata i društvenog angažmana, o kakvim se projektima radi, u kakvim si organizacijama ili institucijama aktivna te na koji način?

Već osam godina aktivno djelujem u NVO sektoru, te učesnica sam i koordinatorica bila na mnogim projektima. Prvi projekat sam napisala sa 18 godina, te na Danima aktivizma mladih, taj projekat je bio odabran za pet najboljih projekata u Bosni i Hercegovini. Tada sam napisala tekst i cjelokupnu režiju za moju prvu predstavu „Vječiti putnici“. Također, jedan od meni bitnijih projekata na kojem sam bila koordinatorica je implementiran 2011. godine. Projekat „Aktivizam u mladosti – profit u starosti“ je projekat koji je dao priliku učenicima srednjih škola da nekoliko dana provedu u preduzećima te steknu neka radna iskustva, i time lakše se odluče prilikom odabira fakulteta. Također, na kraju implementacije ovog projekta Zeničanima smo pripredili koncert ispred robne kuće “Bosanka“ gdje su bendovi koji zabavljaju naše sugrađane u raznim objektima dobili priliku da se javno predstave uz finalni završetak, povratak dobro poznatog benda „Nemoguće vruće“. To je bio prvi projekat koji je imao za cilj promovisati važnost praktičnog usavršavanja mladih. Poslije toga, pokušala sam pisati projekte koje se bave sličnim temama jer najvažnije je dati priliku mladim ljudima da se dokažu te smatraju bitnim u nekom aspektu. Moj najveći uspjeh je što pojedini mladi koji su počinjali sa mnom, te koji su radili na organizaciji i implementaciji projekata, sada su jako uspješne i aktivne osobe u svojoj sredini. Bila sam članica raznih organizacija, a sada aktivno djelujem u udruženju INPUT i članica sam skupštine „Mladih evropskih federalista BiH“.

Kakav je tvoj stav o volontiranju kao jednom od načina sticanja radnog iskustva u struci?

Volontiranje je jako bitno ukoliko posmatramo to sa aspekta razvoja sopstvenih kompetencija i same ličnosti. Korespondirajući sa ovim stavom, definitivno mogu potvrditi iz sopstvenog iskustva da mi je pisanje, organizacija, implementacija raznih projekata i događaja pomogla da na fakultetu lakše usvojim znanja koja se tiču samog menadžmenta. Kroz aktivizam, prije svega razvijamo komunikacijske vještine što je vrlo bitno ukoliko studiramo neki od društvenih i jezičkih fakulteta, pa i svih ostalih. Poslodavci u privatnom sektoru jako cijene taj angažman, nažalost u javnom sektoru situacija je drugačija, ali nadam se da će u narednom periodu se i to promijeniti.

Nakon što završiš dodiplomski studij na Ekonomskom fakultetu, kakvi su tvoji planovi za dalje? Jesi li razmišljala o masteru?

Da, naravno. Prije samog upisa na postdiplomski studij, voljela bih da steknem neka praktična iskustva kako bi mi bilo lakše usmjeriti se ka jednoj oblasti, te na pravi način odabrati i napisati master tezu. Smatram da mi master studij bez nekog praktičnog iskustva ne bi mnogo značio. Radila sam dva mjeseca u PR sektoru BNP-a Zenica. Sada sam dobila priliku da do odbrane diplomskog rada, praktično iskustvo steknem u marketing odjelu preduzeća Vispak d.d. To će biti moj prvi angažman u proizvodnom sektoru. Raduje me činjenica da ću uspjeti teoretsko znanje primijeniti u praksi te naučiti mnogo toga u toj organizaciji.

Da li bi otišla na nastavak obrazovanja ili na usavršavanje u inostranstvo?

Kao i svaka mlada osoba, nalazila sam se na raskrsnici da li da svoj master studij nastavim u BiH ili negdje u inostranstvu. Zbog mojih daljnih planova, ipak ću ostati u Bosni i Hercegovini, te master upisati, najvjerovatnije, u Sarajevu ili Zenici. Voljela bih da narednih nekoliko godina provedem u poslovnom okruženju te da usavršavam svoje praktične kompetencije, a u skladu s tim master studij će jedino biti izvodiv u BiH. Razmišljala sam o odlasku u inostranstvo zbog plaćene stručne prakse putem međunarodnog udruženja IAESTE ali nažalost naš Univerzitet u Zenici nije član te mreže, tako da sam ove godine pokrenula to pitanje o pristupu našeg Univerziteta međunarodnoj mreži.

Nedostaje li mladima entuzijazma, angažovanosti i motivacije?

Nažalost, moram napomenuti da su mladi neaktivni i očekuju da će pitanja njihove egzistencije riješiti neko drugi. Doba socijalizma je davno prošlo, te društvena odgovornost od naše vlasti je na minimalnom nivou koji ne može ni u jednom segmentu ispuniti želje našem narodu. Čini mi se da se vlast od tog perioda poprilično kapitalizovala, a narod je ostao sentimentalno vezan za stari sistem, a to se odražava i na mlade ljude. Smatram da mladi ljudi trebaju se više angažovati i motivisati jedne druge, samo u zajedništvu, radeći prave stvari, mogu se postići izvanredni rezultati te stvoriti bolji uslovi za život u BiH.

Imaš li hobi?

Da, u slobodno vrijeme najviše volim da čitam i da pišem… to me mnogo opušta. Volim da neke drage trenutke stavim na papir, te nakon izvjesnog vremenskog perioda da čitam i tako ih čuvam od zaborava. Možda jednog dana uspijem završiti knjigu koju sam davno počela pisati pa se taj simpatični hobi pretvori u jedan divan projekat koji bi definitivno meni mnogo značio.

Koliko je svestranost važna?

Smatram da je svestranost važna u onolikoj mjeri koliko čovjek želi da se posveti izgradnji svoje ličnosti i unapređenju svojih znanja, vještina i kompetencija. Također, važno je napomenuti da se u jednom periodu života, ipak, trebamo odlučiti za jedan put i raditi na njemu, te postati što bolji možemo. Prethodna svestranost u mladosti će nam donijeti da na određenoj stazi ka uspjehu uradimo kvalitetne stvari te postignemo izvanredne rezultate. Smatram da je sve na ovom svijetu povezano, pa tako je i u nauci, poslu i porodici… mnogo znanja nam mogu samo pomoći da određenu aktivnost uradimo na najbolji mogući način.

Koji je tvoj moto?

Čovječe, ne idi malen ispod zvijezda… a neka tvoja najveća bliskost zvijezdama bude opravdana činjenicom zbog koje postojiš, a to je da, prije svega, budeš čovjek!

Jesi li razmišljala o pokretanju vlastitog biznisa kao buduća diplomirana ekonomistica i koliko nas pri obrazovanju ouopće i uče o putu u vlastiti biznis?

Cilj mi je da u narednih deset godina pokrenem privatni biznis te zaposlim mlade i ambiciozne osobe i na takav način pomognem našoj državi. Obzirom da prije samog pokretanja, potrebno je da usavršim svoja znanja i kompetencije, te svoje ideje koje već posjedujem na pravi način implementiram u djelo. Smatram da je u današnje vrijeme samozapošljavanje pravi izbor za mlade ljude i za cjelokupno društvo.

Gdje sebe vidiš za pet godina?

Ne mogu tačno definirati jer život je nepredvidljiva rijeka bez povratka ali voljela bih da za pet godina budem uspješna menadžerica u nekom preduzeću, te da na pravi način obavljam posao za koji sam se školovala protekle četiri godine.

Poruka čitaocima?

Iskreno, ne volim da dijelim savjete i poruke, a teško i sama prihvatam tuđi model razmišljanja jer svako živi život onako kako mu je već negdje propisano i onako kako sam želi. Različiti su putevi ali na tom putu ne trebamo zaboraviti pratiti osnovne znakove koji nam daju signale da treba živjeti život na način da sam sebe možeš uvijek poštovati.

Otkrijte svoje sopstvene granice i pomjerajte granice svijeta tako što ćete živjeti svoje snove i prihvatati izazove kao priliku da obogatite svoju ličnost. Ne odustajte i ne predajite svoje bitke strahu, već misli i ciljeve pretvarajte u djela.

AJNA DEDIĆ/ZEDA.BA

Ukoliko ste i Vi osoba koja je društveno angažovana, aktivna u NVO sektoru, ukoliko ste osoba koja je aktivna u traženju posla, ukoliko imate neki neobičan hobi, ukoliko je Vaše zanimanje nesvakidašnje, ukoliko s nama želite podijeliti iskustvo o traženju ili pronalasku posla, o odlasku u inostranstvo na usavršavanje ili rad ili pak o ostanku u BiH i nastavku borbe za ostvarenjem onoga čemu težite ili pak znate nekoga takvog, pišite nam na [email protected] ; [email protected] ili nam se javite na facebook.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno