Zenica

Zenički univerzitet u prvom roku upisao 500 brucoša, od 733 koliko ih se bilo prijavilo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osam fakulteta Univerziteta u Zenici, nakon što je u petak istekao rok za upis na prvi ciklus studija za akademsku 2023/2024. godinu, u prvom upisnom roku upisalo je 500 studenata – potvrdio je Feni rektor Univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković.

On je podsjetio kako su, na javni poziv koji je isteka krajem šestog mjeseca, za upis na neki od fakulteta UNZE-a  dobili 733 prijave.

-Jednim dijelom, razlog tome je što jedan broj kandidata nije položio prijemni ispit na Politehničkom i Medicinskom fakultetu. Svi kandidati koji su položili prijemni ispit na Odsjeku opće medicine na Medicinskom fakultetu, njih 52, upisani su i time je popunjena upisna kvota.

Isto tako, prijemni ispit koji je na Filozofskom fakultetu za studijski program Tjelesni odgoj i sport, svi prijavljeni su i položili prijemni ispit, ali nije ispunjena upisna kvota te će biti raspisan novi poziv za upis razlike studenata na svim našim fakultetima, izuzev Medicinskog fakulteta. – najavio je Duraković.

On je istakao kako očekuju da će na drugom upisnom roku ispuniti kvotu, odnosno da će to biti veći broj upisanih studenata u odnosu na prošlu godin, kada su bili upisali 620 studenata.

– Imali smo, vjerovatno, dupliranje prijava kandidata, jer su kandidati podnosili prijave na jedan, dva, tri fakulteta, što je dovelo do povećanog broja prijavljenih studenata. Ali, u svakom slučaju mi u drugom roku upišemo znatan dio studenata i očekujemo da ćemo imati povećanje u odnosu na prošlu godinu – kaže Duraković.

Drugi upisni rok na UNZE-u bit će raspisan krajem augusta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno