Sudske klupe

Zenički sud prošle godine ostvario izuzetno dobre rezultate, u toku je i kadrovsko jačanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski sud u Zenici, na osnovu svih relevantnih izvještaja, tokom prošle godine ostvario je izuzetno dobre rezultate rada – konstatirala je na današnjoj pres-konferenciji predsjednica tog suda Dženana Brković.

Zenički sud je, kazala je, tokom 2023. godine realizovao sve strateške ciljeve koje je planirao realizirati.

-Radi se o strateškim ciljevima usmjerenim na unapređenje efikasnosti rada. Pod efikasnošću rada podrazumijevamo ne samo efikasnost rada sudskih odjeljenja, dakle rada nosilaca pravosudnih funkcija, nego i efikasnost rada ostalih organizacionih jedinica ovog suda. Drugi strateški cilj našeg suda bio je unapređenje kvaliteta rada suda – kako kvalitete sudskih odluka, tako i kvalitete rada svih organizacionih jedinica našeg suda. Treći strateški cilj je unapređenje transparentnosti rada našeg suda – podvukla je Brković.

Na početku prošle godine, naglasila je, u radu su imali 93.879 predmeta, od kojih je 74.797 izvršnih predmeta pokrenutih radi predmetne naplate novčanih potraživanja – pretežno komunalnih naknada.

-Dakle, radi se o izvršnim predmetima pokrenutim na osnovu podnošenja prijedloga na osnovu vjerodostojne isprave. Preostalih 19.082 predmeta odnosi se na krivične, građanske, prekršajne i privredne predmete; predmete u postupku registracije poslovnih subjekata i političkih stranaka, kao i druge predmete iz nadležnosti ovog suda. Do 31. decembra 2023. godine, Sud je zaprimio 32.637 predmeta. Dakle, 22.432 predmeta krivičnog građanskog i privrednog referata te ostalih referata za koje je ovaj sud nadležan, a ostalih 9.205 predmeta odnosi se na komunalne izvršne predmete. Dakle, možemo kazati da je Sud imao u radu ukupno 126.516 predmeta – napomenula je Brković.

Na kraju izvještajnog perioda, odnosno na kraju prošle godine, uspjeli su riješiti 14.570 komunalnih predmeta, odnosno 5.365 predmeta više nego što je zaprimio, kao i 23.502 predmeta krivičnog, građanskog, prekršajnog, privrednog i ostalih referata, odnosno 70 više nego su zaprimili.

-Nosioci pravosudne funkcije raspoređeni u izvršnom odjeljenju – pod kojim se podrazumijevaju kako sudije tako i stručni saradnici, zaprimili su ukupno 4.581 predmet, a riješili su 5.048 predmeta. Dakle, u izvršnom odjeljenju ostvareni procenat riješenih u odnosu na zaprimljenih predmeta je 110,19 posto. Nosioci pravosudne funkcije raspoređeni u krivičnom odjeljenju zaprimili su ukupno 2.398 predmeta, a riješili su 2.257 predmeta te ostvarili procenat riješenih u odnosu na zaprimljene predmete od 94,12 posto. Nosioci pravosudne funkcije raspoređeni u parnično odjeljenje zaprimili su ukupno 3.241 predmet, a riješili 3.897 predmeta te su ostvarili procenat od 120,24 posto – navela je Brković..

Nosioci pravosudne funkcije raspoređeni u prekršajno odjeljenje zaprimili su, kako je dodala, ukupno 4.547 predmeta i ostvarili su procenat od 89,81 posto. Kada je u pitanju privredno odjeljenje, u izvještajnom periodu zaprimljeno je ukupno 1.225, a riješeno 1.275 predmeta ili 104,08 posto. Vanparnično odjeljenje zaprimilo je 2.171, a riješili 2.165 predmeta ili procentualno 99,63 posto.

Zemljišno-knjižni ured Općinskog suda Zenica također je, kazala je, ostvario izuzetno dobar rezultat rada.

-Naime, u početku izvještajnog perioda ukupan broj neriješenih predmeta u ZKU iznosio je 4.061. Zaprimljeno je 40.700 predmeta, a u periodu do 31. decembra 2023. godine ukupan broj predmeta u radu ZKU ovog suda iznosio je 44.761 predmet. U izvještajnom periodu, ZKU je riješio ukupno 36.464 predmeta. Smatram da je ovaj rezultat izuzetno dobar, s obzirom na nedostatak ljudskih resursa unutar ZKU-a. Možemo kazati da je tokom cijelog izvještajnog perioda, u ZKU-u radilo kontinuirano samo četiri zaposlenika – istakla je Brković.

Registarsko odjeljenje na početku izvještajnog perioda imalo je neriješeno 57, a zaprimili su 5.381 predmet te da je, od ukupno 5.438 predmeta, riješeno 5.378 predmeta. Neriješeno je ostalo “samo 65 predmeta“ pa je i to odjeljenje ostvarilo „izuzetan uspjeh u radu“.

Planom rješavanja predmeta, u kojem se, napomenula je, nalaze predmeti stariji od godinu dana, zenički je sud prošle godinu planirao riješiti 6.852 ili 410 predmeta više nego u 2022. godini, a da su do zadnjeg dana prošle godine riješili ukupno 6.583 predmeta te ostvario procenat od 96,07 posto.

-Što se tiče orijentacione norme – nosioci pravosudnih funkcija dužni su da ostvare 100 posto orijentacionu normu, u ovom je sudu ta norma ostvarena u procentu preko 160 posto, što je izuzetan rezultat rada. Kroz sve izloženo, evidentno je da je Općinski sud u Zenici ostvario rezultate takve rezultate rada – ne samo zbog implementacije svih planiranih aktivnosti u cilju realizacije starteških ciljeva ovog suda, nego, prevashodno, predanim radom svih uposlenika ovog suda – ustvrdila je Brković.

Bili su, dodala je, sudionici i raznih projektnih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje efikasnosti, a okončana je i rekonstrukcija i dogradnja zgrade zeničkog suda, a uskoro će novi prostori biti i u upotrebi te će imati još bolje uslove rada.

Sud je prošle godine radio u smanjenom kapacitetu – bez četvero redovnih sudija i isto toliko stručnih saradnika, a nedostajalo im je i namještenika. U toku je konkursna procedura za prijem pet redovnih sudija te tri stručna saradnika pa bi ove godine trebali biti i efikasniji.

Zenički sud, u cilju efikasnosti svih aktera u postupanju u krivičnim predmetima s većim brojem optuženika, ima zaključen i Memorandum o razumijevanju s Kantonalnim sudom u Zenici za ustupanje njihove nove sudnice Kantonalnom sudu Zenica “u predmetima gdje imamo 10 i preko 10 optuženih“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno