Info

Zenički studenti u obilasku Aluminija

Zenički studenti u obilasku Aluminija – U organizaciji Strojarskoga fakulteta i Središta za inovativnost i poduzetništvo Sveučilišta u Zenici, studenti ekološkoga inženjerstva i obnovljivih izvora energije, proizvodnih tehnologija i održavanja, s 3. i 4. godine studija, jučer su bili u obilasku Aluminija d.d. Mostar, priopćeno je iz te tvornice.

Za njih pedesetak organiziran je opsežan stručni obilazak Aluminijevih proizvodnih pogona Anoda, Elektrolize i Ljevaonice, gdje su im domaćinima bili direktori Elektrolize i Ljevaonice Boris Vican i Zoran Raspudić, te rukovoditelj proizvodnje u Anodama Marko Petković i inženjerka proizvodnje u Anodama Sanda Bohm. Osim proizvodnoga dijela, poseban naglasak je, s obzirom na njihovu struku, bio na održavanju, primjeni ultrazvučne dijagnostike u provjeri kakvoće proizvoda, ali i na zaštiti čovjekove okoline, odnosno na ekološkomu aspektu Aluminijeva rada.

Zenički su studenti u Mostaru boravili u pratnji dekana dr. sc. Fuada Hadžikadunića, te prodekana i voditelja katedri dr. sc. Amre Talić-Čikmiš, dr. sc. Darka Petkovića, dr. sc. Džafera Dautbegovića i mr. sc. Muvedeta Šišića, kao i Amre Pojskić i Seada Čizmića iz Ministarstva za zaštitu okoliša Zeničko-dobojske županije.

– Ovi studenti slušaju više predmeta čija je problematika vezana za razradbu tehnologija, izbor potrebnih strojeva i mjernu tehniku, kao za domenu inženjerske ekologije. U sklopu laboratorijskih vježbi iz tih predmeta, nastavnim planom i programom predviđeno je upoznavanje s tehnologijama i proizvodnim pogonima metaloprerađivačkih poduzeća iz užega okruženja. S obzirom na posebnosti proizvodnih programa Aluminija, zahvalni smo što nam je omogućeno upoznavanje s radom ove velike tvornice, a posebno veseli Aluminijeva nesebična skrb za okoliš, kao i činjenica da je među našim studentima i dvojac s belgijskoga sveučilišta Odisee, koji kod nas studiraju na razmjeni u sklopu Erasmus + projekta i koji će doma ponijeti ovo veličanstveno iskustvo iz BiH – prokomentirao je dekan Hadžikadunić.

Inače, u Upravnoj zgradi Društva studenti su se upoznali i s poviješću, kao i s poslovanjem i značajem Aluminija danas, a trosatni su posjet završili obilaskom tvorničkoga vrta. Prije Aluminija, obišli su reciklažne pogone u Konjicu, a nakon mostarske tvornice upoznali su se i s radom Tehnološkog parka Intera, te posjetili i staru gradsku jezgru, navodi se u priopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem