Zenica

Zenički srednjoškolci dobijaju certifikate za urađeni projekt obnove igrališta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički srednjoškolci dobijaju certifikate za urađeni projekt obnove igrališta – U sklopu Youth leadership programa ekipa od jednog profesora i šest srednjoškolaca iz Zenice, koji su prošli strogi odabir, su otputovali u SAD na edukativno putovanje u trajanju od 24 dana (od 31.3 do 24.4.) Kao prvi i glavni kriterij prilikom odabira kandidata jeste bio naš angažman u društvu, koliko smo društveno aktivni, pa tek onda poznavanje engleskog jezika, te smo samim odlaskom u SAD imali status ambasadora.

To je za mene bilo veliko priznanje. U SAD-u smo boravili u dva grada, jedan period u hotelu, a jedan duži period u američkim porodicama i to u Pittsburghu i Washingotn D.C. gdje smo obišli  Bijelu kuću, State department, Capitol Hill, te mnoge druge znamenitosti. U  Pittsburghu smo imali prijem kod gradonačelnika, na sud, na univerzitet itd. Tokom boravka imali smo svakodnevnu obuku, teoretsku i praktičnu, koja je obuhvatala vještine pisanja projekata, diplomatiju i vještinu pregovaranja, društveni angažman, ekologiju itd, te smo praktično sve to i vježbali.

Volontirali smo u javnoj kuhinji, čistili smo određena područja, vodili pregovore u State Departmentu, učestvovali u demonstracijama za bolja prava radnika itd. Kroz sav boravak smo upoznavali američku kulturu, čak je nekolicina nas imala priliku da upozna zajednicu Amiša, a prilikom posjete jednoj školi prezentirali smo Zenicu i Bosnu i Hercegovinu.

Za vrijeme boravka u SAD-u smo počeli da pišemo projekat za binu na otvorenom koja bi bila postavljena na jednom prikladnom mjestu u Zenici. Po dolasku u Zenicu krenuli smo u pripreme za realizaciju tog projekta, međutim nismo naišli na podršku niti na razumijevanje, te smo bili prisiljeni da promijenimo ideju i sam projekat. Nakon nekog vremena smo naišli na gospodina Feđu Jovanovića i s njim dogovaramo obnovu košarkaških i odbojkaških terena, te ulazimo u taj projekat kao partneri.

Nakon mnogo posla oko ponovnog pisanja projekta zenički tim profesora i šest vrijednih srednjoškolaca, napokon završava pisanje, dobiva zeleno sredstvo iz SAD-a i dobiva sredstva koja onda ulaže u realizaciju obnove terena. JP Sportski Terenu na čelu sa gospodinom Jovanovićem obavlja posao obnove na odličan način i tako smo skupa zeničkoj omladini obezbijedili nove, renovirane terene za košarku i odbojku, te dali alternativu za zadimljene prostorije, kafiće, televizore itd, te učinili smo jedan korak ka poboljšanju standarda života mladih u Zenici.

Inače Youth leadership program je program vlade SAD-a koji već nekih desetak godina postoji u BiH, te svaki put pokriva tri grada. Iz svakog grada se bira po jedan profesor i šest srednjoškolaca koji prolaze stroge procjene i biraju se najbolji, najangažovaniji i najkvalitetniji za obuku i putovanje u SAD čije kompletne troškove pokriva vlada SAD-a, na terenu je taj projekat ove godine realizovala organizacija Magee Womancare International. Sada u mjesecu oktobru, predstavnici te organizacije dolaze u BiH da provjere urađeno i da podijele certifikate za uspješno završen i realiziran projekat koji je koristan našem društvu./

Dženis Imširović za Zenicablog

Članovi zeničkog tima su: Dženis Imširović, prof; Šejla Švraka, Haris Gušić, Leon Montiljo, Mirna Čobanović, Teona Nešović, Adi Osmanbašić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno