Biznis

Zenički rudnik će polovinom decembra realizirati Program socijalnog zbrinjavanja viška 153 radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudnik mrkog uglja Zenica polovinom narednog mjeseca počet će s realizacijom Programa socijalnog zbrinjavanja viška radnika, koje je usvojila Uprava i Nadzorni odbor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine – izjavio je za Fenu direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

Zenički rudnik trenutno ima 796 zaposlenih, od kojih su, u prvoj fazi smanjenja broja zaposlenih, višak 153 radnika, koji će biti zbrinuti u skladu s ovim programom.

– Program ćemo realizirati polovinom decembra, odnosno kada se steknu zakonski uslovi. Potrebno je da prođe 30 dana od njegovog usvajanja. Osim 153 radnika koji će biti zbrinuti u sklopu ovog programa, imamo još 17 radnika koji stiču uslove za penzionisanje – navodi Hukić.

Dodao je da je smanjenje broja radnika neminovnost te da “nikada neće biti svi zadovoljni”, ali da ima radnika koji će biti zbrinuti na osnovu sporazumnog raskida ugovora o radu.

Trenutno se proizvodnja odvija samo u jami “Raspotočje”, ali, nakon nedavne obnove proizvodnje poslije skoro mjesec i po dana radničkog neposluha, još uvijek nije dostignut nivo proizvodnje koji je bio zacrtan mjesečnim planovima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno