Zenica

Zenički rudari proveli noć u jamama štrajkujući glađu, niko ih nije posjetio

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Situacija u Rudniku mrkog uglja Zenica je nepromijenjena u odnosu na proteklu večer kada je samo u Staroj jami stotinama metara ispod zemlje bilo blizu 70 komorata, a više od 150 njih je u štrajku glađu. Jutros je u Staru jamu, Stranjane i Raspotočje stigla i prva smjena komorata koja će se u jamama priključiti svojim kolegama i ostati ispod površine zemlje dok im nadležni ne ispune zahtjeve.

Služba Hitne pomoći Zenica sinoć je tri puta intervenisala u rudnicima kada je pozlilo trojici komorata koji su potom prevezeni u zeničku bolnicu. Predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo je kazao kako je rudarima pozlilo zbog izgladnjelosti, ali da su uprkos tome odlučni da nastave svoju borbu.

Zeničkim rudarima danas i zvanično ističe kolektivni ugovor, a predstavnici rudara počeli su izvršavati obaveze na organizaciji generalnog štrajka koji će biti održan 13. septembra. Radnički neposluh još uvijek je aktuelan u rudnicima Stranjani i Stara jama, a poslovi se jedino izvršavaju u jami Raspotočje gdje se 24 sata dnevno radi na ispumpavanju vode iz jamskih prostorija kako bi se sačuvala skupa širokočelna oprema. Ogorčeni rudari koji su trebali opremiti djecu u školu, vratiti kredite i platiti režije ističu kako su prepušteni sami sebi te da u dubiozi u kojoj se trenutno nalaze nemaju više ništa izgubiti. Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno