Biznis

Zenički rudari iskopali oko 400.000 od planiranih 551.140 tona uglja

Rudnik mrkog uglja Zenica, koji je za tekuću godinu planirao proizvodnju od 551.140 tona, do jučer je iskopao 397.290,52 tone, potvrdio je za Fenu v. d. direktora tog preduzeća Dragan Peranović. Kao razlog neispunjenja ovogodišnjeg plana, on ističe objektivne okolnosti s kojima su se suočavali u preostala dva jamska pogona “Raspotočje” i “Stara jama”, zbog čega su nastupili poremećaji u proizvodnji.

“U toku je preseljenje opreme širokog čela u jami ‘Raspotočje’, što bi se trebalo dovršiti do kraja ove godine, nakon čega očekujemo realnu proizvodnju”, najavio je Peranović. Zenički rudnik se na ovogodišnji Dan rudara, 21. decembra, oprostio od 74 penzionera, koji su penzionisani tokom godine, ali Peranović ističe da zbog epidemioloških uslova koji vladaju ove godine nisu organizirali svečanosti povodom odlaska tih ljudi u penziju.

“Nakon penzionisanja, naši rudari imaju pravo na po šest prosječnih plaća, a uzima se prosjek u zadnja tri mjeseca. Ako je to za njih povoljnije, dobijaju šest prosječnih plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Svim zaposlenim je povodom Dana rudara isplaćena novčana naknada u iznosu od 278,40 KM, a ove su godine dobili i regres u iznosu od 464 KM po radniku”, kazao je Peranović. RMU Zenica, nakon penzionisanja 74 rudara, trenutno ima zaposlenih 1.241 radnika, a direktor Peranović ističe da neće biti prijema novih radnika zbog prirodnog odliva odlaskom u penziju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem