Ljudi

Zenički olimpijac: Mehmed Skender

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mehmed (Uzeir) Skender (1959), učesnik Olimpijskih igara (18. jula do 10. augusta 1992. godine) u Barceloni, kao reprezentativac Republike Bosne i Hercegovine u atletici – disciplina dizanje tegova.

Ukupno je zauzeo 20. mjesto sa podignutih 140 kg u trzaju i 180 kg u izbačaju. Nakon prespavane noći, nakon takmičenja, kreće nazad za Bosnu, zajedno sa zeničankom Mirjanom Horvat (reprezentativka Republike Bosne i Hercegovine u streljaštvu), vraća se u svoju Zenicu i Donju Gračanicu, te se odmah uključio u odbranu domovine od brutalne agresije Srbije i Crne Gore (Savezne Republike Jugoslavije).

Na pitanje kako se osjećao kao predstavnik svoje države na olimpijadi, Mehmed priča:

“Barcelonu nisam doživio u pravom sportskom smislu. Gledali smo druge kako se raduju, ali nas deset smo bili posebni dio svijeta Olimpijskih igara. Bili smo ambasadori svoje zemlje svega dva mjeseca nakon početka agresije i to nas je napajalo ponosom i dostojanstvom”, kaže Mehmed, koji se sa ponosom prisjeća tih trenutaka.

“Tog 25. jula, tačno minut prije 12 sati, izašli smo na olimpijski stadion. Godinama iza toga analizirao sam te trenutke i ta analiza nikada nije završena, traje i danas. Toliko zgusnuti osjećaji, milioni emocija dok koračaš pod zastavom voljene zemlje, koja tog momenta krvari i čiji sinovi ginu. Sjećam se kao danas, samo je španska ekipa dobila veći aplauz. Svi su bili na nogama, gorila je Barcelona uzvicima Bosna, Bosna. Nisam osjećao da hodam, nisam bio na crvenom tartanu, digao me neki olujni zanos, nekakva ekstaza sreće i bola u isto vrijeme. Ruke su nam bile visoko podignute u nebo, išli smo tako ponosni i tužni”, prepričava Mehmed najuzbudljivije trenutke karijere.

Iz razgovora sa Asimom Kadrićem za knjigu “Gračanica između Vranduka i Bilinog polja”

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno