Ljudi

Zenički John Travolta Semir Šerić više od 15.000 sugrađana podučio plesu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Semir Šerić, sugrađanima poznatiji kao Šera, u svom životu je imao dvije ljubavi i to košarku i ples. U razgovoru za Klix.ba pojašnjava da s košarkom nije uspio jer je u životu oduvijek bio individualac te je samim tim košarka kao timski sport veoma svoje mjesto pronašla na deponiji hobija.

“Već s nekih 13 godina me oduševljavao John Travolta, odnosno njegovi filmovi Briljantin, Groznica subotnje večeri, Ostati živ, ali svi s plesnom tematikom. Često sam znao sam, da me niko ne vidi, plesati u zeničkom velikom parku ili na Kamberovića polju neke njegove finte iz filmova ali uz svoje neke koreografije”, govori Šerić.

Kroz plesnu naobrazbu u školama plesa, ali i individualne sate kod vrhunskih trenera sve je više počeo plesati, pa i sportske plesove. Iz svega toga stvorila se želja da i sam osnuje plesni klub. Već sada davne 1993. godine osnovao je “Shadows” koji je za 27 godina postao njegovo životno djelo.

Ukratko rečeno, svi koji su voljeli ples i željeli ga učiti, većinom su to radili u Shadowsu.

“Kroz klub je za ovo vrijeme postojanja prošlo više od 15 hiljada polaznika, svih starosnih kategorija. Klub je dao 20 prvaka države, više od 500 medalja je osvojeno na državnim takmičenjima i kupovima. Najveći rezultat je taj što smo tri puta predstavljali Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu i još pet puta smo izborili to pravo, ali zbog finansija nismo mogli otići”, izjavio je Šerić za Klix.ba te dodao:

“Ipak, najvećim uspjehom smatram što su generacije odgajane uz klub Shadows. Da je to tako pokazuje da danas kod mene u klub plešu djeca od mojih bivših plesača.”

Šerić je u svom 27-godišnjem radu ostvario saradnju i s Bosanskim narodnim pozorištem Zenica gdje je kao koreograf radio na više od 30 predstava za djecu i odrasle, a saradnju je od nedavno ostvario i s Omladinskom horom Zenica gdje je u dva mjuzikla i to “Hanka” i “Duša Sarajeva” podučavao mlade zeničke umjetnike plesnim koracima.

“Posebno emotivno i predano sam radio ‘Dušu Sarajeva’ zbog same tematike i jakih emocija koju ta priča ima. Sjajno iskustvo je bilo je raditi s ti mladim ljudima jer su izuzetno talentovani i predani, iako nisu profesionalno angažovani, oni su veliki profesionalci kako u plesu, tako i u scenskom pokretu te svim drugim elementima koji koreodrama i mjuzikl zahtijevaju”, pojašnjava naš sagovornik.

Najznačajniji individualni projekt PK “Shadows” je i Zenica Cuban Weekend kada polovinom novembra, već zadnje četiri godine, u Zenicu dolazi 11 najboljih instruktora plesa. Zenicu tih dana posjećuju i gosti iz Novog Sada, Beograda, Zagreba, Ljubljane, Podgorice, Maribora kao i iz cijele BiH, s ciljem učenja novih plesnih koraka ili usavršavanja postojećih

Na pitanje koji plesovi su najinteresantniji polaznicima PK “Shadows” Šerić kaže da su to uglavnom sportski plesni parovi, latino formacije i solo ples s obzirom na to da su svi oni takmičari Saveza sportskih plesnih klubova BiH koji okuplja 30 klubova iz cijele BiH. Međutim, odraslima je ipak najzanimljiviji Cuban Salsa, Bachata i Kizomba.

“Svaki petak imamo izuzetno posjećene plesne večeri u caffeu Cooltura i to je zaista jedan jedinstven event koji traje u našoj organizaciji već više od 15 godina. Klub se teško održava jer se sve zasniva na članarinama, a plaćamo prostorije u Gradskoj areni Husejin Smajlović, iako mogu da kažem da oni imaju za nas razumijevanja, kada je to u pitanju. Grad Zenica je pomogao klubu jako puno na zadnjem Zenica Cuban Weekendu i zahvalni smo na tome. Znam da ima puno toga za finansirati u našem gradu pa je teško sve to pokriti, ali se nadamo da je naš klub zaslužio još veću pomoć s obzirom na sjajnu promociju, rezultate i broj članova koji ovaj klub ima za ovih 27 godina postojanja”, izjavio je Šerić.

Svim građanima BiH koji nisu osjetili prednosti plesa poručio je da se aktiviraju u svojim gradovima, da plešu, jer kako kaže, ples nije samo zabava već i fizička vježba.

“Mnogo osoba mi dolazi na preporuku doktora jer je ples ljekovit i fizički i psihički, a posebno je značajan u jačanju duha u vremenu šunda i svega čime nas bombarduju. ‘Čitaj i pleši, to su jedine dvije zabave koji nikad nisu učinile neko zlo’”, zaključio je Šerić.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno