Info

Zenički izviđači spremni za ovogodišnju sezonu u kampu na Boračkom jezeru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tradicionalno taborovanje u svom kampu na Boračkom jezeru kod Konjica, Savez izviđača Grada Zenica (SIGZ) ove će godine organizovati u šest redovnih smjena od po osam dana, odnosno sedam punih pansiona – potvrdio je Feni predsjednik SIGZ-a Edin Šarić.

Prva će smjena za izviđače i zeničku omladinu početi 11. jula, a u programskom sadržaju, napominje Šarić, nije se puno toga promijenilo.

-Zadržan je naš osnovni dio programa rada izviđačke organizacije, koji je upotpunjen aktivnostima u Adrenalinskom parku, ziplineom, streličarstvom te još nekim radionicama. Ove ćemo godine najvjerovatnije uvesti i dodatne radionice iz robotike, da bi mladi ljudi iskazali svoju kreativnost. Naravno, po našem programu održavat će se i sve ostale zabavne aktivnosti, poput kupanja u Boračkom jezeru – najavljuje Šarić.

Interetnički kamp kojeg pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini tradicionalno organiziraju s Odredom izviđača “Mladen Stojanović” iz Prijedora, u planu taborovanja na Boračkom jezeru i za ovu godinu, trebao bi se održati u smjeni od 25. jula do 1. augusta, ali za tu aktivnost još nisu potpisali ugovor.

-Kapacitet našeg kampa je 250 osoba. Ove godine očekujemo naše standardne goste – u prvoj smjeni Odred izviđača Prvi dobrinjski iz Sarajeva, a ako nam bude odobren projekat Interetničkog kampa, pored izviđača iz Prijedora, očekujemo izviđače iz Petrova i Trebinja iz Republike Srpske, zatim iz Niša, Bajne Bašte i Prijepolja iz Srbije. Krajem augusta, očekujemo da će, u sklopu projekta Evropskog skautskog saveza, 22. augusta, u zajedničkom projektu na Boračkom jezeru, učestvovati 23 mladih skauta i tri voditelja iz Barcelone i isto toliko naših iz Zenice – kaže Šarić.

Zbog svakodnevnih povećanja cijena hrane, prijevoza…bili su, ističe, prinuđeni uvećati cijene ljetovanja djece na Boračkom jezeru za 40 posto. Tako da će osmodnevni boravak, odnosno sedam punih pansiona, za članove SIGZ-a, umjesto prošlogodišnjih 120, ove godine iznositi 160 KM. Za djecu koja nisu članovi SIGZ-a cijena će iznositi 220 KM. U cijenu je uračunat i prijevoz te kompletan edukativni rad, medicinska skrb, sve aktivnosti u kampu…

-Nerado smo išli s povećanjem cijena, ali s obzirom da SIGZ-a nema drugih aktivnosti izuzev aktivnosti kroz neke projekte, bili smo prinuđeni. Aktivnosti koje se realizuju kroz projekte se ili ne plaćaju ili su subvencionirani kroz iznos tih projekata, tako da nastojimo da što veći broj naših članova po puno povoljnijoj cijeni koristi te aktivnosti. Tako da se može desiti da pojedine aktivnosti za mlade ljude na Boračkom jezeru budu subvencionirane te da sami učesnici ne plaćaju više od 80 do 100 KM – podvlači Šarić.

Kako bi umanjili troškove ljetovanja za članove SIGZ-a, napominje, aplicirali su na više projekata te očekuju pozitivan ishod.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno