Najava dešavanja

Zenički horizonti 2015 | JUG- 29.03 07.30h

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice poklanja svome gradu drugo izdanje projekta “ZENIČKI HORIZONTI”, u čast Dana Zenice, 579 godina od prvog pominjanja Zenice (20. mart 1436. godine) i Dana oslobođenja Zenice, 70 godina od oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora (12. april 1945. godine).

Pozivamo nezaposlene, učenike, studente, radnike, penzionere, rudare, profesore, vozače, nastavnike, sportiste, novinare, fotografe, turističke radnike, doktore i planinare Zenice i zeničkog kraja, ali šire, na učešće u jedinstvenom edukativno-rekreativnom projektu obilaska Zenice sa četiri strane svijeta.

Nakon realizovane prve etape „Istok“ i 162 učesnika, „Zeničke horizonte“ nastavljamo na etapi „Jug“.

Itinerer ture:

– JUG (žuta) nedjelja, 29. mart 2015. godine u 07:15 sa Glavne autobuske stanice Zenica do sela Ovnak (Ovnak – Lupac – Vjetrenice – Kuber – Gornja Zenica – Kljun – Meokušnice ~ 22 km)

“VEDRO” je, zahvaljujući sponzorima projekta obezbijedio po dva autobusa od po 55 mjesta za učesnike svake ture, u kojima prednost imaju članovi “VEDRA”. Ukoliko ne bude mjesta u njima, ostali zainteresovani se upućuju na autobus javnog prijevoza ka odredištu, sa čijim terminom polaska je sinhronizovan polazak sponzorskih autobusa.

Cijene karata za autobus javnog prijevoza Zenica – Ovnak = 2,50KM

UČEŠĆE U PROJEKTU JE BESPLATNO!

Logističku i pomoć pri organizaciji, pružili su sponzori projekta, JP “BH Pošta”, “Almy Transport”, “RM Company”, “Arel”, “Fantasy” i kopirnica “Labirint”.

Svima im se duboko zahvaljujemo jer su prepoznali kvalitet projekta!

BITNE NAPOMENE:
• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).

• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja u prirodi (ruksak, gojzerice, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše, PRESVLAKA!)

• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta:

O – OTEŽANO
Tura ukupnog trajanja hoda do 7 sati i može sadržavati dugotrajne uspone i mjestimične kraće strmine i uspone. Visinska razlika je veća od 400 metara.

• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta:

N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala

• Povratak: u predvečernjim satima.

Odazivom na izlete, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istim, da prihvata program, da izletima pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.).

Organizator zadržava pravo odgode izleta za sedam dana u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, a zvanična potvrda će se objaviti u subotu, 28.03.2015. godine u 12:00. Ukoliko se etapa odgodi, i preostale će se sukcesivno pomjeriti za sedam dana unaprijed.

Organizator NE DOZVOLJAVA vođenje kućnih ljubimaca na izlet.

• IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE:
– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

Turistički vodič: Afan Abazović

• Sve informacije oko izleta možete dobiti svakim danom iza 14:00h na brojeve telefona organizatora izleta:
Afan 062/107-719;
Amel 061/585-292;
Haris 061/462-798;
Nermin 061/805-519;
Alexandra 062/228-755

VEDRO TI BILO, NAŠ VOLJENI GRADE!

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem