Zenica

Zenički gimnazijalci u projektu “Građanin”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički gimnazijalci u projektu “Građanin” – Učenici III-3 razreda Prve gimnazije u Zenici kao i svi treći razredi, ove godine pohađaju predmet Demokratija i ljudska prava. Dio ovog predmeta je i praktična nastava “Projekt građanin/Ja građanin”.

Kao učenici prirodnog izbornog područja u našem kantonu nemaju priliku pokazati svo svoje znanje, jer Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona samo organizuje takmičenja iz predmeta Matematika, Fizika, Informatika i Njemački jezik.

“Smatramo da je jako važno da steknemo nova iskustva koja će nam pomoći u daljem akademskom školovanju, a takmičenja su velika prilika za to. Upoznajemo nove ljude, učimo da se borimo, a prije svega stičemo nova znanja”, rekli su neki od učenika. Veliki problem je i to što se pojedina takmičenja ne boduju pri upisu na fakultet. Svoju temu su nazvali “Ne daj da te ograniči, prijavi se i takmiči.”

Ovime žele pokazati da žele izaći iz okvira koji su im nametnuti i ograničili njihovo znanje. Posebni su se bazirali na takmičenju u ovom projektu. “Ovaj predmet kao i projekat nas uči kako da postanemo bolji građani, da znamo svoja prava, ali i obaveze. Kroz ovaj projekat pokazujemo šta smo naučili, ali i našu želju za promjenama.” Svake godine ovo takmičenje iz ovog projekta se sve teže organizuje. Finansijske obaveze snosi sam “Civitas”, a od Pedagoskog zavoda nemaju veliku pomoć. Žele to da promijene i da mnogim učenicima daju priliku da učestvuju i pokažu svoje znanje.

Razgovarali su i sa predstavnicima Pedagoskog zavoda kao i sa predstavnicima “Civitas”-a koji su pohvalili njihovu inicijativu i ponudili pomoć. “Na mladima svijet ostaje, a mislimo da smo upravo mi mladi koji mogu mnogo, samo ako nam se pruži prilika.”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno