Zenica

Zenički Crveni križ distribuira zaštitne maske penzionerima u redovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Volonterski tim Gradske organizacije Crvenog križa Grada Zenica (GOCKGZ) počeo je danas podjelu 3.000 zaštitnih maski penzionerima koji u redovima pred bankama čekaju penziju, zatim kupovinu u marketima ili da plate komunalne usluge na naplatnim mjestima- kazala je za Fenu sekretar GOCKGZ Amila Kovač.

– Zaštitne maske je osigurala Gradska uprava, a naši ih volonteri dijele. Mi ćemo, po spiskovima koje nam dostave, također po mjesnim zajednicama dijeliti i prehrambene pakete koje je osigurala Gradska uprava. Još ne znamo kada će početi podjela tih paketa-  ističe Kovač.

Ona dodaje da GOCKGZ također ima u rezervi određenu količinu prehrambenih paketa, ali da čekaju da Gradska uprava dostavi spiskove korisnika kojima su odobreni paketi, da ne bi isti ljudi dobijali pakete iz oba izvora.

– Mi smo 19. marta oformili mobilni tim, koji je na usluzi našim korisnicima, kao i ostalim građanima iznad 60 godina starosti, a koji žive u samačkim domaćinstvima, koji nisu u mogućnosti izaći zbog bolesti te za osobe u samoizolaciji sa izdanim rješenjem, a koji nemaju nikog za pomoć – napominje Kovač, koja dodaje da volonteri za svoje sugrađane uglavnom obavljaju kupovinu hrane i lijekova.

Mobilni tim broji 19 stalnih volontera, a svaka mjesna zajednica, uključujući i ruralne, delegirala je po dva ili više volontera za pomoć svojim komšijama u potrebi. Volontere su ponudili i Savez izviđača Grada Zenica, UG Frama, Sportski savez Grada Zenica, Agencija Cobra te veliki broj pojedinaca.

– Svima koji su se javili, iskreno se zahvaljujemo. Oni će po potrebi biti pozvani, ali, za sada, nema potrebe za angažmanom većeg broja volontera – kaže Kovač.

U periodu od 20. marta do današnjeg dana, napominje Kovač, volonteri su ukupno 147 puta izlašli na teren, dok su obavili i oko 800 telefonskih razgovora s građanima koji su tražili razne vrste informacija, odnosno upućivali ih na adrese drugih institucija u kojima mogu ostvariti pomoć koja im je bila potrebna.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno