Zenica

Zenički cener: Nije važno koliko godina imate, u gradu na Bosni će trčati svi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički cener – Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma Vedro iz Zenice u sklopu svoje posebne sekcije posvećenoj trčanju organizira građansku utrku na 10 kilometara.

Utrka je prvenstveno namjenjena rekreativcima, ali svi su dobrodošli u grad na Bosni. Staza će prolaziti kroz najljepše dijelove Zenice, a organizatori ističu kako će se potrudit da svi učesnici dožive nezaboravno iskustvo ispunjeno pozitivnom energijom i adrenalinom. Utrka će biti održana 14. aprila 2018. godine, a start je na glavnom zeničkom noćnom šetalištu u samom centru grada. Uoči ove utrke razgovarali smo s PR-om sekcije “Zenica trči”, Nailom Muratović.

“Jedna ekipa koja je dio Vedra i čitave te planinarske priče odlučila je da počne rekreativno trčati s obzirom na to da smo svi okupljeni oko jedne sportske i zdrave priče. Potom smo došli na ideju da pravimo neke zajedničke treninge na Kamberovića polju i onda nam se pridružilo dosta ljudi. Na svakom treningu nas je bilo više i onda smo odlučili da napišemo projekat. U sklopu Vedra osnovali smo sekciju Zenica trči, kako bi mogli nasutpiti s projektom prema svima u BiH i regionu. Sve je nastalo od prijatelja, male grupe ljudi koja je željela na neki način da pridonese svojoj lokalnoj zajednici. Mi idemo na trke u Bosni i Hercegovini i regionu i tako smo došli na ideju da nešto slično organizujemo i u našem gradu”, kaže na početku razgovora Naila Muratović.

Prijave za utrku otvorene su do osmog aprila, a učesnici će dobiti i bogat startni paket.

“Kotizacija, odnosno startnina je 15 KM. Svaki učesnik koji se prijavi ulazi u sistem za mjerenje i prilikom preuzimanja svog startnog paketa dobija i dri fit majica, broj, čip za mjerenje vremena i sponzorske proizvode, kao i uputstva za stazu prilikom utrke. Prijave su otvorene do osmog aprila i to je krajnji rok da se oni koji žele učestvovati prijave”, ističe Muratović.

Osnovna ideja je razvijanje rekreativnog trčanja i podizanje svijesti o zdravom načinu života, ali utrka u Zenici ima i ekološki faktor.

“Nama je osnovna ideja bila da angažujemo sve ljude da se pokrenu i počnu rekreativno baviti trčanjem. Baš u skladu s našim nazivom ‘Zenica trči’. Želimo da svi u Zenici trče, od sedam do 77 godina. Želimo da mladi počnu razmišljati o zdravom stilu života. Ne samo u smislu održavanja higijene tijela i zdravlja tijela, nego i održavanja higijene cijelog grada. Bitan nam je jako i taj ekološki faktor. Arcelor Mital se javio kao jedan od prvih sponzora. Oni su velika kompanija u našem gradu i godinama imaju tu neku društvenu i ekološku svijest, bez obzira na procese u kojima se trenutno nalaze. Oni su izrazili želju da podrže utrku u potpunosti i mi smo se vrlo brzo dogovorili i potpisali ugovor. Imamo zaista odličnu saradnju s njima”, kaže Muratović.

Iz Vedra ističu kako su im na ovom projektu pomogli i drugi organizatori sličnih utrka u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

“Sarađujemo s ljudima iz Sarajeva, podržali su nas Erol i Tomo iz NGO Maratona. I oni su nam partneri u ovom projektu. Stupili smo u kontakt sa svim trkačkim organizacijama kako u BiH, tako i vani. Mi idemo i na regionalne i na utrke u Bosni i Hercegovini i zaista imamo lijep odnos sa svima”, kaže Muratović.

Utrku je podržala i Gradska uprava Zenice na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i s njima su organizatori potpisali i Memorandum o saradnji.

Izvor: radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno