Zenica

Zenički bi rudari danas mogli dobiti plaću te prekinuti petodnevni štrajk

Podijeli ovu vijest:

Zenički bi rudari danas mogli prekinuti generalni štrajk, u koji su stupili u ponedjeljak, te se već u drugoj smjeni spustiti u svoje jame u pogonima “Raspotočje” i “Stara jama”- najavio je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

Sindikat je upravo održao novi sastanak te su donijeli odluku da će, ako im danas bude uplaćena plaća i nakanda za topli obrok za mjesec juni, prekinuti štrajk te početi raditi.

– Nadamo se da će se danas završiti. Mi smo jučer vidjeli da su oni nas čitavo vrijeme lagali, jer nam je govoreno da je jedina prepreka blokada računa od strane Gradske uprave Grada Zenica. Međutim, prekjučer se to riješilo, a jučer su bila neka nova dešavanja za koje nama nisu rekli. Nismo znali, ali nadam se da će se danas to završiti, jer je naš direktor otišao u Sarajevo. Jutros je, u pola devet, bila sjednica Upravnog odbora (vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine) pa se nadam da su odobrili pare, dok je on otišao da to završi – napominje Avdić.

Čim se direktor Mensur Hukić vrati iz Sarajeva te novac bude na računima rudara, Avdić najavljuje da se vraćaju na posao.

– Ja se nadam da bi druga smjena danas mogla početi raditi. Vidjet ćemo- kaže Avdić.

Osim blokade od strane Grada Zenica na osnovu duga za kamate za ranije isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište (KGZ), račun preduzeća bio je blokiran i na osnovu izvršnih sudskih presuda od strane radnika.

Avdić napominje kako se “ne radi o velikom iznosu”, odnosno da je dug po tom osnovu oko 350.000 KM; ali da su rudari dolazili kako bi potpisali sporazum o deblokadi računa. Ne zna, kaže, da li su do sada svi i potpisali, ali dodaje kako je ovog puta račun blokiralo i osam radnika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno