Kultura

Zenički Art Sonore priprema koncert sa 16 sevdalinki, koje će otpjevati “a capella” i četveroglasno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mješoviti hor Art Sonore iz Zenice priprema specifičan koncert sevdalinki, koji će publici predstaviti 7. decembra u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – potvrdio je Feni dirigent tog hora i zenički profesor muzike Sajid Jusić.

Radi se, kako je kazao, o koncertu na kojem će 16 sevdalinki otpjevati “a capella” višeglasnom, četveroglasnom pjevanju.

-To je, možda, i prvi put da se na taj način izvodi toliki broj sevdalinki. To je jedan, možemo reći, umjetnički poduhvat, za koji sam, za svih 16 kompozicija, raspisao aranžmane za četveroglasno pjevanje pa ćemo sevdalinku po prvi put čuti i na taj način.

Osim koncerta, naravno, ostat će trag tog rada, jer će kasnije i drugi horovi moći izvoditi te sevdalinke. Objavit će se i knjiga tih sevdalinki, kako bi ansambli po njoj mogli raditi pa će to biti jedan vrlo značajan projekat- naglasio je JUsić.

Osim hora Art Sonore, najavio je, moderator koncerta bit će doajen bh. novinarstva Enver Šadinlija.

-Specijalni gost koncerta bit će maestro na gitari Boško Jović, inače gitarista Amire Medunjanin i naš Zeničanin, tako da će to biti jedan prelijep koncert. Tako da svi koji vole sevdalinku mogu doći da sevdalinku čuju u jednom potpuno novom ruhu-  najavljuje Jusić.

Koncert, dodaje, organizuju ansambl Umjetnost zvuka – Art Sonore, zatim Lokalna fondacija Zenica pod sloganom “Zenica se pita” te BNP Zenica.

Art Sonore, istakao je Jusić, postoji već dvije godine, a, nakon što su prvu godinu pjevali neformalno, zvanično su registrirani u januaru ove godine.

-O ve smo godine učestvovali na dva vrlo jaka međunarodna takmičenja. Prvo je bilo najjače međunarodno horsko takmičenje, u maju “Lege Artis” u Tuzli, na kojem je nastupilo devet horova iz šest država, a mi smo osvojili prvu nagradu i nagradu za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora.

Nagradu smo dobili za moju kompoziciju “I čovjeku nešto ostane”. Drugo takmičenje bilo je također jedno veliko međunarodno takmičenje u Herceg Novom (Crna Gora), gdje je početkom prošlog mjeseca učestvovalo 12 država i 25 horova, a mi smo osvojili drugu nagradu i srebrenu medalju – kaže Jusić, koji je dirigent, kompozitor, aranžer te osnivač hora i predsjednik Udruženja Umjetnost zvuka – Art Sonore.

Hor trenutno ima 32 odrasla člana, uglavnom prosvjetna radnika i muzičara, a “hronični nedostatak svakog hora – nedostatak muških glasova”, ističe, uspijevaju kompenzirati jer imaju 10-ak muškaraca.

-Imamo i prilično dobar balans između glasova pa to, za sada, daje i dobre rezultate- podvlači Jusić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno