Ibrahim Emić

Zeničke priče: “ZLATNI SAT” ili KBZ…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sjedim danas u čekaonici u Zeničkoj bolnici, u stvari u Kantonalnoj bolnici, pacijenti u čekaonici pričaju o različitim temama, svako o svojoj bolesti.

Eh, to je bilo krajem prošle godine, 2023. Šta se promijenilo, barem po sredstvima informisanja? Iznad ulaza na ,,Interno”, dograđena je jedna bolnička soba. Kažu, dio koronarnog. Kažu bit će promjena i za parking prostor, koji je izgleda glavna tema ne samo u KBZ, nego i u cijelom gradu. Čak je i cjenovnik objavljen. Šta je sa stranim kreditom , investitorom, prošao rok, otišlo sve niz Bosnu, Babinom rijekom, kod Musalle u korito naše Bosne. Ali, ide novi projekat, nova Bolnica, prvo parking pa onda Bolnica. Samo, kako to sve izvesti, možda bi trebalo , prvo nova Bolnica, pa onda parking. Ne trebaju se građani puno miješati u to. Tu su stručnjaci i neka oni odlučuju. Bitno je da nam ,,nikne” nova KBZ, pa makar parking bio ispod nje.Kako smjestiti sve to u ova četiri mjeseca pred izbore. Pred novom- starom vlasti je ogroman posao. A para ima. Čitam, na državnom nivou usvajanje budžeta koči višak para? …Pustimo to, ko je ta ,,Pandora” čiju kutiju ne trebamo otvarati? Nego, da se mi vratimo sadašnjosti i našoj staroj dobroj Bolnici i njezinom divnom i stručnom osoblju koje je zaslužilo ogromno priznanje radeći u ovakvim uslovima, jer ove godine se navršava 65. godina od kako su udareni temelji ove ,,starice” koja je zaslužila veliki naklon, Bolnice koja je kroz svoje postojanje opsluživala građane ne samo do Doboja kako je sada, nego građane čak do rijeke Save. Alo, Bosna u Savu, Sava u Dunav, Dunav u Crno more, i sve je to pokrio pepeo i šaš…

Da se mi vratimo način čekaonicama u Bolnici, u kojima se može mnogo više saznati nego u ovim pristrasnim sredstvima informisanja u koje se čovjek ne može pouzdati i koji jedni pišu crno, a drugi bijelo o istoj temi. U čekaonici ljudi govore o svojoj muci, o svojoj bolesti, o doktorima, ne primjećujući na kakvoj stolici sjede, kakvi su zidovi, kakvi su prozori…primjećuju i to stidljivo, ako ih promaja malo opomene gdje se nalaze.

Spominju ljudiTuzlu, Tuzlansku bolnicu, hvale zeničke doktore, njihovu opterećenost, spominju i da bi sa par suvremenih aparata mnogo toga mogli uraditi naši doktori u našoj bolnici, a ne spas tražiti u Tuzli.

Spominju i skučenost prostora, čekaonice koje su već odavno skučene za pacijente koji na red čekaju po hodnicima bolnice…pa evo nekoliko redaka mog razmišljanja na tu temu, gledajući i gradnju koja je u toku upravo iznad ulaza u Interno:

Tuzla se često pominje kod Zeničana dugi niz godina. ,,Kako si”? ,,Kako ću bit’ dva stenda u Tuzli ugradio”? Aritmija, išao u Tuzlu. Bajpas, išao u Tuzlu. Pejsmejker, išao u Tuzlu…i još mnogo toga vezano za kardiovaskularna oboljenja. Kažu, ima i u Bihaću klinika. Ima i u Sarajevu, što je i normalno. Vijest, preminuo na putu za bolnicu u Sarajevo, pozlilo mu, u Zeničkoj bolnici nema te intervencije, zlatni sat, a sat je kratko vrijeme, do Tuzle treba dva sata, a ,,sahat ne stoji” sat kuca baš kao i naše srce, nekom sporije, nekom pod pritiskom, a nekom Bogami i preskače.

E moja djeco, moji vijećnici, lupat ćete se po čelu kada vremenom dobijete ove simptome, kada srce počne preskakati, počne žuriti kao da ga neko tjera, kada vam pritisak skoči, tromb krene, a Tuzla daleko.

Bolnica zenička blizu, tu u naselju Crkvice, na lijepom mjestu, okružena zelenilom i pješačkim stazama, imaju i klupe i parking, ima dovoljno prostora još za jednu bolnicu, za Kardiovaskularnu koja je u planu, za čiju su izgradnju već odobreni povoljni krediti ali?

,,Mi nismo ni na čijoj strani, mi smo multietnićka sranka, mi smo za dobrobit svih građana”, reći će ovih dana vijećnici jedne stranke pri tome misleći na svoju opredjeljenost na Gradskom vijeću.

Vaša opredjeljenost ne dolazi iz vašeg srca, nego dolazi iz centrale vaše stranke, a ne slušate vaša srca jer su još uvijek mlada, radite stresan posao , jer stres najčešće dolazi onda kada radite ono što je suprotno onom što bi vaše srce radilo.

Poslušajte malo puls vašeg srca kada glasate mimo svoje volje, vidjet ćete kako se ono buni, kako brže radi, kako ono izbacuje krv u vaše lice, crvenite se, na licu vam grč od pritiska, na licu vam se sve više i više ocrtavaju bore koje će tu vremenom i ostati podsjećajući vas na ovo vrijeme kada ste bili ,,glavni” u Zenici, na mizerni paušal koji je vrijedniji od vašeg srca, i mnoga srca Zeničana.

Zeničani su u posljednje vrijeme počeli naručivati neke specijalne naočari, dvoje za deset maraka plus poštarina. Kažu, kroz njih se bolje vidi, jer nije važno da se dobro vidi, nego da se bolje vidi, vjerovatno da se bolje vidi ova naša svakodnevica. Kažu i da smiruje srce, spušta srčani tlak na normalu, ali, to je samo dok ih nosiš, isto one u kinu sa trećom dimenzijom. A što uopšte nositi takve naočare kada vas 31. može taj pogled učiniti ljepšim i bez tih naočara, može vratiti sigurnost oboljelih, pa i onih koji su za sada zdravi, barem prema nalazima doktora, jer sama pomisao, bolnica je blizu, imamo mi sve to u našoj Zenici, daje sigurnost građaninu, daje mu elan da svojim zalaganjem više učini na svom radnom mjestu, da dadne više ovom društvu, ovoj zajednici.

Ova bolnica je napravljena početkom šezdeseti prošlog vijeka, ostalo je zabilježeno ko ju je napravio, ostat će zabilježeno ko će napraviti i ovu zgradu ,,zlatni sat”, bila ona napravljena za vašega mandata ili za mandata budućeg Gradskog vijeća, ali ostat će zabilježeno i ko je opstruirao izgradnju bolničke zgrade, ko je dao i kakav doprinos da se zgrada izgradi, jer sat ne stoji, sat kuca, poslušajte stari veker, baš kao naše srce, povuče onu kazaljku pa je gurne i tako šezdeset puta u minuti, baš kao naše srce kad je zdravo, šezdeset otkucaja u minuti.

A sve češće ,,prolete” kola hitne pomoći ne prema Zeničkoj bolnici, nego preko petlje u Blatuši prema bolnici u Tuzli…

Autor: Ibrahim EmićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno