Ibrahim Emić

Zeničke priče: Zeničke videoteke osamdesetih

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video projektor sedamdesetih, vrtoglavo zamijeni Videorekorder. Nekako je brzo došao u Zenicu a sa njim i filmovi na videokasetama. Nabavili su ga ljudi, ko zna kojim vezama i kanalima, ali, činjenica je da ih nije bilo kupiti ni u prodavnici ni u komisionima. Moja priča je o mom prvom videorekorderu kojeg sam nabavio već početkom osamdesetih godina i kojega još čuvam kao primjerak videorekordera sa kojim je i počela era videorekordera i Videoteka.

Prvi videorekorderi su bili sa mehaničkim komandama baš kao i prvi kasetofoni. Ja sam imao videorekorder VHS (vrsta kasete) marke Micubiši sa mikroprekidačkom komandom, težine dvadesetak kilograma. Poslije sam nabavio Video kameru Sony, sa mikrofonom i rekorderom koji nije bio u sklopu sa kamerom, nego se nosio na ramenu u torbici i ujedno je mogao služiti i kao plejer.

Nego, vratimo se našim Videotekama.

Prva saznanja o nabavci VHS kaseta, jer pored VHS sistema je bio i Beta sistem, rjeđi ali je ipak postojao, bio je Vitez i Video studio FIS, vlasnika Pere Gudelja. Dok nisu postojale Videoteke, kasete su se nabavljale na crnom tržištu ili ako je neko imao sreću od naše dijaspore.

Sve se nekako vrtoglavo odvijalo sa ovom vrstom tehnike, pa su se videorekorderi mogli prvo nabaviti u frišopovima a kasnije i u prodavnicama tehničke robe.

U Zenici prva regularna Videoteka je bila TROPIK koju su držali Galijašević i Dujmović i od kojih su se mogli nabaviti filmovi za druge Videoteke u gradu.

Prema mom sjećanju, a vjerovatno će čitaoci imati dosta toga nadopuniti, pored Tropika koji se nalazio u podrumu Jeftića kuće, a koji je imao i svoje studije u Radakovu gdje su se presnimavao filmovi, bile si još sljedeće videoteke.

BMP, društvo distrofičara preko puta autobuske stanice, gdje se moglo i sjesti, popiti kafa, porazgovarati. Jednostavno, druženje uz istomišljenike o filmovima . (Džampo).

Idući prema apoteci B.Kidrič, sa lijeve strane u suterenu zgrade nalazila se Videoteka Palma koju je držao Kobić Muhamed- Enčo. I tu se mogla popiti kafa čekajući na red za kasetu.

U ,,Garsonjeri” u holu prizemlja nalazila se Videoteka Rock, Mićo i njegov sin Dejan su je držali. Poslije će MIĆO uvesti i videoigrice.

U ulici Moše Pijade u podrumu stana Čorbegović nalazila se Videoteka Yoko koja je uvijek imala najnovije filmove.
Na relaciji Sarajevska ulica , Odmut, u zgradi Lepa Brena bila je Videoteka Zenica, a momci koji su je držali su kasnije krenuli biznisom informatike.

ALF , videoteka na Londži, smještena u kamp prikolicu uz kuću porodice Čičak, bila je također opremljena aktualnim filmovima a vodili su je braća Čičak koji su također nastavili biznis sa elektronskom i informatičkom opremom.Jedna od većih Videoteka bila je videoteka JOCKER na

Meokušnicama, odmah uz zgradu Izgradnje.

Videoteka BO bila je smještena u stanu Nikole Grubešića u zgradi iza Maksuzije.

Iza Pošte šest niz cestu sa desne strane nalazila se Videoteka Vojvodić Saliha.

Na Hamidi je bila Videoteka Husagić Asima, zvala se MASTER…

U Radakovu Mustafa Bećirović i Sabo Čuruković su također držali Videoteku sa kojom će kasnije preći u hol kina Central.

Zatim videoteka ZETEL u staroj čaršiji……i još mnoge po Zenici. Muran u Novoj Zenici, Zijo Fetić na Meokušnicama…

Mnoge od ovih videoteka će poslije se pretvoriti u Internet klubove, uvesti video igrice….

Treba napomenuti da se zahvaljujući videorekorderima uvode i interne kablovske veze, Senad u Radakovu uvodi internu televiziju, pušta filmove za stanare, jer, te su zgrade imale privilegiju da su imale provučene linije za kablovsku…

Jedno moje sjećanje, ratno, kada sam došao na ideju da suprotno spojim električnu TV antenu, izlaz na ulaz i gdje sam komšiluku mogao puštati filmove preko videorekordera. A i umijeće majstora da su preko tjunera videorekordera sa Klopačkog releja mogli birati i emitovati određene signale…Tema je ova dosta široka, od presnimavanja sa Beta na VHS sistem, popravci uređaja, iznajmljivanje plejera u Videotekama i još mnoga, ali o tome u nekoj drugoj priči…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno