Ibrahim Emić

Zeničke priče: Zenička Papirna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZENIČKA PAPIRNA …I dođe čika Eduard Musilo zajedno sa svojim zemljacima, pravo iz AU pa u Zenicu da napravi jedno zdanje. Vjekovima su oni ispitivali koliko je Bosna bogata.

Strašni Eugen Savojski ju je pokušao osvojiti davne 1697.g. ali, naišao je na tvrd orah. Zube je polomio ali je nije osvojio. Džabe mu bili njegovi špijuni koji su tajno Bosnu obilazili, crtali mu topografske karte i prevarom pokušali da uđu na utvrde. Ne uspije Eugen, ali iza sebe, od huje, zapali Bosanske gradove , koji su se tada zvali brod, zapali i napusti ove krajeve. Turci se povukoše, a AU krajem devetnaestog vijeka zauze bogatu Bosnu.

AU stručnjaci, kao vrsni ekonomisti danas, procijeniše da bi im Bosna mogla dosta toga dati. Napraviše prugu, drumove, huntiće postaviše na planinama, da mogu lakše voziti oblovinu iz bosanskih šuma. Tržište veliko, pa zašto ne bi jednom Eduardu Musili ne bi dali da napravi fabriku papira. Blizu Uzani kolosijek, blizu Bosanske šume, a tržište veliko. Napravi Musila fabriku, doveze strojeve iz AU. Napravi i smještaj za radnike, komforne sobe, jer i sami radnici su došli iz AU.

Stručnjaci, a fizičku radnu snagu, drvosječe i ostalo pomoćno osoblje će biti domicilno. Ubrzo krenu proizvodnja papirne galanterije, od papira za novine do kartonske ambalaže.

Ali, ne potraja dugo, koncesija isteče, Musila pokupi strojeve i ode odakle je i došao. Ostade zdanje koje preuze rudnik, smjesti tu rudare sa porodicama a i samce, otvoriše kantinu-restoran, napraviše baštu ispred, paviljon za muzičare, i posao krenu zahvaljujući blizini ostalih objekata, gradske bolnice, željezničke stanice uzanog kolosjeka, Željezari, Rudniku. I danas ostade onaj isti dimnjak koji se pušio nepunih deset godina, ostade restoran, sada GATTO, dobivši ime po gazdi kog su zvali Mačak (gazda Stanimir).

U početku je restoran bio na spratu, a u ratu u prizemlju su se pravile limene pećice da bi poslije restoran bio premješten u prizemlje. I dalje…zna se, evo kako danas izgleda!

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno