Ibrahim Emić

Zeničke priče: Vatrostalac- tragom fotografije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Majstore gdje ti gledaš? Kako si se okrenuo, gledaš prema jugu. Ko li te postavi u tom smjeru? Ko te tako moćnog izvaja? Izvaja i dade kalup u Livnicu da vrijedni metalurzi ovjekovječe njegovo djelo.

Gledaš preko kafane Livnica, odakle te ,,kibicuju” radnici izašli iz prve smjene, tu iza tvojih leđa, sa kapije tri Željezare. Ostade tu ti sam, kao stražar, kao uspomena na ono prošlo vrijeme, vrijeme kada su te izvajali, kada su postojali živi Vatrostalci, ljudi od krvi i mesa. Pored tebe su prolazili brojni Željezarci idući u svoje pogone.

Prolazio je i moj brat ,,teška industrija”, u pola sedam a vraćao se u pola četiri noseći kući kolut sudžuke i oblatnu iz restorana Visoke peći. Sačekat će autobus za Crkvice, onaj popularni duplak sa ,,harmonikom” u sredini.

U autobusu Željka kondukterka ili Haso Pojskić, poznati bokser zenički. Proći će kraj tebe i druga i treća smjena, nekada davno noseći u ruci limenu kanticu na tri sprata sa doručkom, ručkom, večerom, u zavisnosti koja je smjena. Ali sada su savremeni restorani, može se za bonove jesti toplo jeli, ili kupiti kolut sudžuke, svejedno.

Kraj tebe će proći i tvoji vatrostalci, jer tu, iza tvojih leđa je njihova i tvoja Uprava. Proći će samo onda kada ih raspoređuju na novi teren. A ti gledaš tamo gdje će ih najčešće uputiti, u bogate zemlje sjeverne Afrike i prema istoku da grade dimnjake koje su godinama gradili i izgradili tu, iza tvojih leđa.

Tvoji vatrostalci će otići na teren, graditi dimnjake i peći od one cigle koja je napravljena u našem sudsjedstvu, u Busovači. Jer, Busovačke planine imaju sirovinu za to, imaju glinu, imaju ,,kremen kamen” koji se melje i ubacuje u kalup zajedno sa ciglom. Moćne peći Busovačke Ciglane će ispeći tu silikatne ciglu koju će tvoji drugovi ugraditi u peći i dimnjake cijelom svijeta.

Moćna je to cigla, čelik topi al’ se ona ne istopi. Moćne su i ruke vatrostalaca koju ciglu vješto zidaju razmišljajući o skorom povratku kući, svojoj porodici, zavideći tebi što stameno stojiš na rodnoj grudi ali te malo i žale što ne možeš sa njima zajedno zidati te peći i dimnjake pri tome razmišljajući kako ćeš za te zarađene pare zidati svoju kuću ali sa onom ciglom iz Ciglane iz Vinkovaca. ,,Vatrostalna”, trebala je biti Vatra stalna, ali eto, vatra se ugasi, ugasi se tvoja Vatrostalna, od Kapije tri ne ostade ni traga, samo one šine čiji je voz na njima za trenutak prekidao ulazak ili izlazak u Željezaru ili iz Željezare.

Ostadoše šine, ostade i ti Vatrostalče da svjedočite o vremenu koje je iza vas, da svjedočite o dvadeset četiri hiljade Željezaraca i pet hiljada vatrostalaca. Šinama se dobro ne piše, bliži im se kraj, a za tebe, ko zna šta su nadležni smislili, možda će te pretopiti u onoj istoj peći pred kojom su te i salili, a možda da budeš premješten u neki park a možda da te kupi i neki kolekcionar…možda?



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno