Ibrahim Emić

Zeničke priče: Stare zeničke zanatlije i zanati

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šta je zanat: zanat je industrija, lukavstvo, umjetnost, vještina, kunst, obrt. A zanat je i kako ćeš ući u poštu, pozdraviti na ulici, ponašati se u restoranu…Zato je zanat bio isključivo vezan za čaršiju, za središte grada. U početku postaneš i proizvođač i skladištar proizvoda i trgovac, što je pretpostavljalo i radionicu i magazu i dućan. Po tragovima u Zeničkoj čaršiji moguće je prepoznati takvu građevinu (Hadžimazića kuća), a unazad 40 i više godina, takvih građevina u Zenici je bilo na pretek. Zanat se učio 1000 dana, gotovo kao i danas, a 1001. dan šegrt je polagao ispit i postajao kalfa ili majstor na posebnim cehovskim priredbama.

Najstarije zabilježene zeničke zanatlije iz tursko-osmanlijskog vremena su: Bećir Zukić, Ibrahimaga Silajdžija, Salih Spahija-Graho, Osman Bajram, Mula Omer, Šejh Avdija… a zanati iz tog doba, kako su zabilježili istoričari su bili: abadžiluk, kazazi, sarači, bazrdjani, terzije, tarakčije, berberi, tabaci, potkivači, sedlari, mlinari, kovači, kliničari, bravari, naičadžije, kotlari, kajajdžije, zlatari, kožari, čizmari, kazazi terzije, cipelari, krojači… Bili su još mnogi zanati što su stigli u Zenicu s dolaskom tursko-osmanlijske vlasti, kao i krajem XIX vijeka, kada se mijenja i sama truktura zanatstva, uz sve ostale promjene u društvu. Tako se razvijaju i sljedeći zanati: kujundžijski, sahačijski, kalajdžijski, kantardžijski, kaldrmdžijski, buzadžijski, tutundžijski, mumdžijski, samardžijski, turegdžijaski, a od građevinskih, javljaju se Čerahore, zanatlije za mostove i građevine, duvardžije, dundžeri…

Sve ovo prethodno je zabilježila istorija, a ono čega će se sigurno mnogi sjetiti, bili su zanatlije sa kojima smo dijelili ono vrijeme koga ćemo i mi na neki način zabilježiti, pobuditi u našim sjećanjima i odvesti nas barem nakratko u Zeničke mahale, u zeničke radionice, naručiti drvenu stolicu, fotografisati se, sašiti hlače, ošišati se, popraviti radio aparat, kupiti ciglicu, vruće kifle, solunar za peć, udariti špic -plehove na cipele šimike, presvući dugmad, otići po soda-vodu…

Prva sjećanja su vezana za zanatlije oko drvenog mosta. Ćepenci ispred pekare, kojima se snosilo donešeno brašno namijenjeno zamjeni za hljeb, kod Ramić Mustafe, zatim je pekara odmah na ulazu u naselje Odmut. U komšiluku je i Bekrija pekar, do Azizove trafike. Azizovo invalidsko vozilo, poput fiće a nije fićo, izazivalo je pažnju na ulicama Zenice. Do njih limar Zulfo Hodžić, jedini limar u toj mahali. Preko ceste brico Frndić Sulejman, strog brico koji je mašinicom za šišanje štimao glavu na stranu koja mu odgovara. Radnja prepoznatljiva, odmah na ulazu kraj vrata kaiš za oštrenje britve za brijanje. Poseban ritual je bio kad se široki kožni kaiš zategne jednom rukom bricinom, dok druga ruka pravilnim pokretima vuče britvu po kaišu, oštreći je.

U istom redu bila je i stolarija Ekinović Muhameda. Nema tog učenika iz OŠ „Sead Škrgo“ koji barem jedanput nije kupio šperploču za nastavu OTO, kod stolara Muhameda. U Haminoj kući, u istom kvartu, bio je i brico Grahić Hazim. Mesari Zelo i Halilović snabdijevali su taj kraj sa svježim mesom. A u mahali, na Odmutu, kovači Haskić i Alija Skopljak vrijedno su proizvodili kovačke rukotvorine, koje su zatim prodavali po pijacama. Alija je imao i kovačnicu blizu Bahtijine kuće u čaršiji. Odmah iza škole, radionicu je imao automehaničar Šišić, a do njega i autolimar Suljić. Na obali, uz drveni most, bila je slastičarna slastičara Arslani Almasa. Slastičar Husagić Mustafa imao je radnju naspram glavnog ulaza u školu, na mjestu “Rome”. Led u slami, sladoled u ledu, pa običnom kašikom – sladoled u kornet. Krojači Harald i Gaja, u početku amateri, a kasnije pravi profesionalci, svojim modernim kreacijama unijeli su novi modni trend u Zenicu.

Otprilike na mjestu Londže 2 , u sokaku, prolazeći kraj Komšine kuće, bila je stolarija Alije Ćatovića, a nasuprot njoj, u Ekinovića putu radila je frizerka Mulaima Ekinović. Idući prema čaršiji, nasuprot Begagića puta radio je brico Šehović. Omanja radnja bez stambenog prostora, sa dvije prostorije.

Izgradnjom zgrade Pošte 6, pomenuta radnja je promijenila lokaciju, te je bila smještena u Vojvodića putu. Zanatskih radnji nije više bilo sve do Šestića hana. Sulejman obućar, pa Zejnirović Dževad, sarač, a poslije i njegov nasljednik, Ibro tašnar. Uz Talića brdo, autumehaničarske poslove je obavljao Dino Begagić. Iza konjske česme nalazile su se tri bravarsko – limarske radnje, vlasnika braće Muhameda, Ahmeda i Enesa Kaknje, a tu je jedno vrijeme bila i radnja Radio mehaničara Jarčević Željka.

Nasuprot radnji Kaknja, puškar Akif Pojskić imao je svoju radnju koja se preselila sa Bilinog polja, a iza te kuće je Ragib kazandžija kovao svoje bakrene kazane. U tom dijelu čaršije su bili i urari Šestić i Tabaković. Murat Jašarević, fotograf, slikao je Zeničku ljepoticu Muberu Lokmić u radnji u staroj čaršiji. Stolarija Ibre Aličehića bila je prislonjena uz staro „Unutrašnje“. Ciglice i svilene bombone mogle su se kupiti kod slastičara Ćamila, čovjeka koji je sa svojim fesom na glavi bio upečatljiva ličnost u čaršiji. Do njega je Tončo cvjećar, u početku pravi umjetnik za gipsane figure a kasnije i poznati cvjećar. Obućar Babahmetović, čija je radnja smještena do “Opatije”, ne samo da je popravljao obuću, nego je i pravio cipele koje su trenutno bile u modi kod nas i u svijetu: brukserice, šimike, bakandže, opančiće, mokasinke, koje su bile obuća toga vremena.

Hazim Alić, krojač, u zanatskom centru sa svojim hlačama na trapez i širokim pasom, ostavio je traga u našim sjećanjima. Pokretna Đurina radnja za popravku kišobrana i oštrenje noževa smještena kod ulaza u poresku, davala je Zenici obilježje čaršije. Nadomak Đure je kazandžija Luka Ivičić. Idući prema kamenitom mostu, na Kanarama je radio bravar Štaljo Mensur. Njegov hit su bile kuke na automobilima za prikolice. Uz čaršiju su se dalje redale zanatlije: modistkinja Salčinović, urar Gladan, Teskeredžić, fotograf Kratina, Meho vulkanizer, i svakako frizerski salon gdje je nekada radio poznati frizer Hilmija Zadić. Kalember i Mešak su radiomehaničari, Pilo i Fadila staklari, tako da praktično nema zanatlije koji je nedostajao u Zenici. A preko rampe, na Carini, Lutvo vulkanizer. Malo dalje od Fejzića, Salko stolar koji je proizvodio namještaj.

U Masarikovoj ulici je krojač Šetland, frizerski saloni Ibre i Paše Ćosić, a odatle se broj radnji naglo smanjivao. Oko željezničke stanice bile su radnje Kike urara, obućara Žerića i par servisa za kućanske aparate. Uz Željezaru je radio Kljam slastičar, a kod crkve sodar Jakov.

Ovo je samo dio zeničkih zanatlija, i što je posebno interesantno, svi su imali posla, djeca su izučavala zanate, išla u školu na Potoku, školu čije postojanje datira još od kraja tridesetih, prošlog vijeka… jednom riječju, Zenica je bila Grad.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno