Ibrahim Emić

Zeničke priče: Rock ‘n’ roll u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničke priče: Rock ‘n’ roll u Zenici- ZENICA, kakvu je volim!

KUD I. Perviz, 20.11.1969. u 20 sati, sviraju VIS “GIGANTI” VIS “PLAMENI DJEČACI”…Diskoteka Metropolis, 20.11.1999. u 20 sati sviraju “TAXI BEND” i VIS “PLAMENI DJEČACI”…

HOTEL DUBROVNIK 10.12. u 20 sati svira “TAXI BEND”…

Da, HOTEL DUBROVNIK, bivši HOTEL METALURG, i dvadeseta za redom Igranka “Djeca Perviza”. Sinoć se desila Zenica onakva kakvu je volim.

Evo opet malo priče o Rock ‘n’ rollu u Zenici:

KUD “Ibrahim Perviz” se nalazio u ulici Borisa Kidriča, na mjestu gdje je sada stadion Bilino Polje, na zapadnoj strani. U njemu su Rock ‘n’ roll svirale sve popularne rock grupe iz YU: Indeksi, Siluete, Sanjalice, Elipse, Crveni Koralji… a iz Zenice najviše traga su ostavile grupe “Plameni Dječaci” i “Giganti”. “Plameni Dječaci” su bili “The Beatles” a “Giganti” – “The Rolling Stones”. Igranke su bile subotom i nedeljom. “Plameni Dječaci” su bili zreliji i bolji band, a “Giganti” su bili agresivniji muzičari, pa ih je publika voljela kao i Plamenjake.
U najboljoj postavi “Plamenih Dječaka” bili su: Enes Bajramović (poslije u grupi COD), Nedžad Čamdžić Džadžo, Dževad Bajramović, Mile Stevanović, Emil Jekauc, Slavko Boškić i Boro Augustinović.

U “Gigantima” su tada svirali Naim Beganović, Zoran Pehar, Alojz Pop, Leon, Giga, Čorba….

Saša Domuz je došao u “Gigante” 1969. godine. Salle, kako ga popularno zovu, idejni je pobornik ove ideje, ideje Igranke, uz ogromnu pomoć Josipa Karačića, koji je i sam bio dijete Perviza i utemeljitelj Rock cluba “Hej Joe”, zatim Željka Lincera, tadašnjeg vlasnika Metropolisa, sa kojima uspijeva da ostvari svoju ideju. Da nije bilo ove trojice, kao i članova “Taxi Benda”, možda ne bi bilo ni ove priče, a Djeca Perviza bi bila zaboravljena. Ovako, Igranka je postala kultni događaj u gradu Zenici, evo već petnaesti put za redom. Petnaesti put je Salle sa svojim The Taxi Bendom sinoć ispričao priču kako je to bilo 1969. Godine, kada se svirao Rock’n roll u Zenici.

A sada nešto o “Taxi Bendu”. THE TAXI BAND je nastao negdje oko 1978. god. u sastavu: Saša Domuz vokal i gitara, Senad Šojko bas gitara i Nenad Stevanović Pešo bubnjar. U toj postavi sastav je nastupao do 1988. god. Kada je Šojku basistu zamijenio Josip Bašić, (iz grupe Formula 4), sve do 1995. god, kada na mjesto bas gitariste dolazi Nikola Varešković – Čiko.

THE TAXI BAND je tada počeo da svira po Rock clubovima i moto skupovima po BIH, te imao nastupe po Hrvatskoj i Srbiji. Starim rokerima 2006. godine pristupa Elmir Isaković-Iske, vokalni solista, koji unosi “svježu krv” bendu, koji počinje još žešće da praši Rock’n roll. Sinoć smo vidjeli jedan, vjerovatno najstariji Rock’n roll bend na području BiH, kako svira iskonski Rock ‘n’ roll! Ništa pop, ništa folk, samo Rock!

Počelo je sa blagim Džezom, koji ima velikog udjela u počecima Rock ‘n’ rolla, uz mio zvuk kontrabasa i veliku energiju basiste, a nastavilo se sa numerama koje su ostavile traga na svjetskoj i domaćoj Rock sceni. Momci su bili neumorni, a pravo osvježenje, uz odobravanje publike, svakako je unio Džimi, sa svojim maestralnim umijećem sa udaraljkama, gdje smo mogli oslušnuti zvukove daleke Jamajke. I tako do 2. sata poslije pola noći…

Publika ista kao i ovih proteklih godina. Ako je neko odustao, njegovo mjesto se brzo popunilo novopridošlom Djecom Perviza. Podijum za ples čitavo veče pun puncat, bilo da je svirka ili pauza ispunjena puštanjem Rock ‘n’ rolla. Gledao sam preko plesača, da li je uživo ili je sa CD-a. Svaka čast momci, dobro ste savladali zanat! A na licima gostiju vidjelo se oduševljenje, uz blagu sjenu sjete, jer je ipak većina gostiju bila preko 60! Uz staru Djecu Perviza bilo je prisutno i mnogo njihove djece, zajedno sa svojim roditeljima. “Da je barem 2 puta godišnje” , reče jedan gost. A stajling gostiju je za posebnu priču. Bilo je traperica, košulja sa epoletama, kaubojki, meksikanskih pončoa, a sve u skladu sa Rock ‘n’ rollom. Naravno, bilo je i elegantnih kombinacija, ali obavezno sa blagim naglaskom na Rock.

Plesalo se kako ko osjeća muziku, od totalnog “oduzimanja”, do jednog finog plesa sa unesenim pokretima tanga, zatim sambe i tvista…
I što je najdragocjenije u svoj ovoj priči, IMA ZENICA SVOJU DUŠU, ima svoju raju, pa bilo para za proslavu Nove godine ili ne, na otvorenom u Zenici, apsolutno me se ne tiče , ja sam svoju Novu godinu proslavio sinoć, a THE TAXI BAND neka napravi još puno ovakvih Igranki!

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno