Ibrahim Emić

Zeničke priče: “Ponoćka”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

,,Obuci staru krinolinu
i prebaci bijeli šal”…

Doba sedamdesete, doba mladosti i bunta, Če nas je napustio prije nekoliko godina, ostale su majice sa njegovim likom, ostale su jakne komandoske, ostale su Super Rifle farmerke, košulje na cvjetiće polako blijede, ,,djeca cvijeća” postaju ozbiljnija, Seid Memić se vratio sa ostrva Vajt, prodaje ručno izrađen hipi nakit, tamo blizu ,,Balkana”, ispred prodavnice Bosnafolklor, poslije Olimpiktursa.

Glavni kupci su mu raja iz ,,Balkana”, jer ipak, on je njihov idol. Ne obazire se na zimu, na prohladni decembarski dan koji je danas ispunjen suncem, nego polako pjevuši pjesmicu iz ,,Vezira”, onim svojim hrapavim glasom kao da sklada onu svoju pjesmu ,,Život je maskenbal” koju će za koju godinu zajedno sa ,,Teškom industrijom” otpjevati.

A raja u ,,Balkanu” se dogovara šta i kako večeras. Zima je tek otpočela, večeras je ,,Ponoćka”, posebno veče, a posebno za omladinu. Hamdo je već ispratio publiku iz Kina ,,Central”, one od 20 – 22. sata. Uskoro će i Mišo konobar predati pazar i oglasiti fajront, a Švabo će zamotati preostali dio sudžuke koju je polako djeljao za šankom malenim džepnim nožićem.

Djevojke su već otišle kućama, ali raji su na umu one djevojke koje će večeras doći na ,,Ponoćku”,

,,Nemoj da skrivaš lice
pusti ga neka sja
nikome nije do nas stalo
sami smo samo ti i ja…
djevojke iz Raspotočja, Podbriježja, Velike i Male Brode, ulice koja vodi ka Lukama, tamo poviš Meokušnica, što je i glavna misao odlaska na ,,Ponoćku”.

Crkva je tu blizu, odmah iza Gradskog parka, kod onih sivih prizemnih zgrada gdje je smješten Radio klub, tamo gdje nas regrutuju za vojsku, gdje nas odvajaju na godinu dana, na godinu ipo, kako koga.

A djevojke koje su se mogli vidjeti na bazenu u Trokućama, koje su se ispraćale do izlaza sa Odmuta, koje su nestajale u noći prema Raspotočju, vidjet će se večeras na trgu ispred crkve. Vidjet će se i one iz onih malih disko klubova smještenih u prizemljima kuća, kuća prema Lukama. Vidjet će se djevojke koje se nisu mogle vidjeti iza deset sati navečer jer do tada im je bio večernji izlazak.
A večeras je njihovo veče. Istina, pod budnim okom roditelja koji su prisutni tu negdje blizu, što ipak ne sprječava djevojke koje se grupišu na platou, baš kao i mladići koji im upućuju poglede, pa ako se pogledi susretnu, eto nove simpatije, eto novog zabavljanja, ali i dalje najduže do 22. sata, do vrha Odmuta prema Raspotočju, do Zadruge na onom brdu prema lukama, do autobusa za Tetovo ispred ,,Želje”, ili čekajući disko veče u jednom prizemlju još nezavršene kuće, prizemlju koje će se poslije pretvoriti u garažu.

,,Nemoj da skrivaš lice pusti ga neka sja…do nove ,,Ponoćke”…do nove krinoline i bijelog šala koji je posebno za tu noć namijenjen…

Autor:  Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno