Ibrahim Emić

Zeničke priče: Ostali zenički fudbalski klubovi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Napisah nesto o „Čeliku“, pa nije red da ne napišem koji red i o ostalim fudbalskim klubovima iz moje mladosti. Stvar je u tome što sam poznavao sve te fudbalere, koji su praktično moja generacija, a možda i mlađi, a zanimljivo je da su svi bili iz Zenice. Eto, zato bih predstavio FK „Borac“ iz Tetova, iako je bio registrovan kao „FK Borac“ Zenica.

Dakle, FK „Borac“ Tetovo, član je sarajevsko – zeničke zone, a boja kluba je crvena. Klub je osnovan prije drugog svjetskog rata, (odatle i opaska moga kolege Karića), ali je zvanična registracija obavljena tek 1946. godine. U periodu od 1946. do 1950. godine, fudbaleri Borca odigrali su više prijateljskih susreta sa graditeljima pruge Šamac – Sarajevo. Kao uzoran sportski kolektiv, FK „Borac“ je dobio niz priznanja. Jedan od najveći uspjeha klub je postigao u takmičarskoj 1975/76. godini, kada je u veoma jakoj konkurenciji osvojio drugo mjesto u Sarajevsko – Zeničkoj zoni.

Zaslužni članovi kluba bili su: I. Šišić, A. Hasanica, I. Bajramović…

Najbolji tim: S. Bajramović, Z. Alić, F. Talić, M. Talić, S. Šišić, R. Bajramović, R. Sekulić, A. Šišić, Z. Bajramović, K. Hasanica, S. Bajramović.

Najbolji igrač i strijelac bio je Zuhdija Bajramović, a trener, M. Stijović.

Ne bi bilo fer da ne spomenemo još jedan klub, a to je „Željezničar“ iz iste, Sarajevsko-zeničke zone.

Boja kluba je plava, a osnovan je daleke 1951. godine, na inicijativu radnika željezničkog čvora Zenice: H. Terzića, S. Ajdina, B. Kaluđerovića i A. Zuhrića. Pet godina kasnije, klub se fuzionisao sa FK „Zenicom“ i promijenio ime u „Radnički“. Ipak, 1957. godine ime je ponovo promijenjeno u staro – „Željezničar“. Najveći uspjeh klub je postigao osvajanjem petog mjesta u tadašnjem rangu takmičenja. Od osnivanja pa do 1997.godine, za klub je igralo oko 150 fudbalera.

U omladinskoj reprezentaciji BiH igrali su: M. Arnaut, Z. Grebenar, E. Kafedžić, B. Krešić, S. Imamović, S. Hamudić, K. Kalumović i H. Brdarević.

Zaslužni članovi kluba su: H. Terzić, Đ. Begtašević, S. Ajdin, M. Pandurov, F. Tihić, A. Hajduk, S. Klasan, A. Zuhrić.

Najboji tim: Turušlić, Delihasanović, Pezer, Ljubanić, Mujkić, Stijalić, Trinka, Kulović, Kasumović, Brdarević, Grahovac.

Najbolji igrač i strijelac: K. Kasumović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno