Ibrahim Emić

Zeničke priče: Neobični hobiji Zeničana (Mujo Haskić)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Slučajan susret danas sa jednom poštovanom osobom, i molba za jednu Zeničku priču o našem sugrađaninu koji je ostavio traga u ovoj našoj Zenici, a koji nažalost nije više među nama.

Zenica je veliki Grad, Grad sa Zeničanima, ponosnim ljudima, talentovanim, čiji se talenat prepoznaje širom svijeta. Nadarenost za različitim usmjerenjem, bila to tehnika, umjetnost, književnost, jednom riječju stvaralaštvo koje doprinosi bogatstvu našeg Grada.

Tome svakako doprinosi i bogatstvo u prirodi koja okružuje Zenicu. Tu je svakako , pored rudnog bogatstva bogatstvo minerala, poludragog kamenja, kristala…

Upravo zahvaljujući Muji, mnogi Zeničani su spoznali to bogatstvo, pogotovo kristalno koje nalazi primjenu u ljepoti življenja sa svojim djelovanjem na okolinu. Mujo, kao dugogodišnji poznavalac kristala i minerala, okuplja oko sebe ljubitelje istih, kreće u njihovo pronalaženje i popunjavanje mnogih polica kako u domaćinstvima, tako i u obrazovnim ustanovama.

Muju se moglo sresti u čaršiji, sresti i popričati sa njim, a Mujo je pri tome vadio novi kristal ili mineral, pokazivao ga , pričao o njegovom nastajanju, milionima godina kako je taj kristal rastao, pretvarajući se u savršen oblik zahvaljujući zemljinoj utrobi, sastavu zemljišta, sunčevom svjetlošću pomoću kojega je dobijao određenu boju, primjenu u elektronici, njegovom pozitivnom zračenju, njegovoj ljepoti.

Nesebično je sve to radio, prenosio znanje na zainteresovane poklonike, vodio ih na mjesta gdje se oni nalaze, pri tome ne libeći se da sa sobom ponese alat za to namijenjen, da posavjetuje druge koji alat da nabave…

Hijelofan, kristal koji je jedinstven na svijetu i nalazi se samo na području oko Zenice, na dvadesetak kilometara, Mujo je uspio pronaći i predočiti ga građanima na izložbama u Kreševu, Sarajevu, Visokom, Zenici, u svojoj Zenici gdje je još sa par entuzijasta organizovao i prvu izložbu kristala, dragog i poludragog kamenja na opšte oduševljenje Zeničana i gostiju izlagača, gostiju posjetilaca koji su u velikom broju posjetili izložbu. Zahvaljujući Muji, evo već i peta izložba je bila u Zenici, a nadamo se da će se tako i nastaviti i poslije vječnog odlaska Mujinog.

Ono što posebno treba naglasiti je njegova nesebičnost, njegovo oduševljenje kod pronalaska kristala, iako će ga sutradan pokloniti slučajnom prolazniku-prolaznici u Zeničkoj čaršiji.

Ono za šta Muji treba duboki naklon, svakako je promovisanje Grada Zenice, Muji o kome su pisali vodeći svjetski listovi, predstavljajući njega i njegov Hijelofan kao i njegovo prenošenje svog znanja na ljude koji će nastaviti ono za šta ih je Mujo naučio,
kao i povratak prirodi, otkrivanjem njene ljepote ne samo na površini, nego i u dubini zemlje.

Imao je Mujo planove, da školsku omladinu povede u prirodu, da im prenese svoje znanje, kao što je prenosio grupama ljudi ljubitelja planinskog bogatstva.

Mujo je posebno vodio računa očuvanju prirode, mjesta gdje je pronalazio kristale uređivao je i dovodio u zatečeno stanje, čemu su mu posebno divljenje izražavale njegove kolege.

Jednom riječju, takav je bio Mujo…tiho je otišao i vjerovatno mnogim ljudima, prolaznicima, građanima , će faliti njegovo prisustvo na relaciji Kameni most- RK Bosanka…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno