Ibrahim Emić

Zeničke priče: Istorija srednjih škola u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Istorija i tradicija zeničkog srednjeg školstva počinje odmah poslije završetka II svjetskog rata. Do tada, naslijeđe je bilo više nego simbolično; postojala je samo „Niža građanska škola“, čiji bi se pandan mogao potražiti u sadašnjem intervalu osnovnog školovanja, od petog do osmog razreda. Ovom bi se moglo dodati, na osnovu jednog originalnog dokumenta kojeg posjedujem, da je u Zenici postojala „Rudarska škola“, pri „Ministarstvu šumarstva i rudarstva“, Nezavisne države Hrvatske. Predmet ovog dokumenta bilo je “Određivanje obroka hrane za đake Rudarske škole u Zenici”. Datum: 10. prosinac 1942 .godina. Dokument u cjelini glasi:

APROVIZACIONOM ODBORU RUDNIKA I ŽELJEZARE Zenica

Ravnateljstvo tamošnje Rudarske škole obratilo se ovom ministarstvu s’ molbom da se đacima škole dozvole obroci živežnih namirnica, kao najtežim tjelesnim radnicima s obzirom na to što navedeni đaci rade u rudniku i željezari, kao obični manuelni radnici, a osim toga imaju svaki dan po pet sati nastave, dakle, de facto rade dnevno po 12-14 sati.

Uvaživši sve razloge ovo ministarstvo odobrava da se tim đacima odrede obroci, kao najtežim tjelesnim radnicima, pa neka taj Aprovizacioni odbor uvrsti ove potrošače sa najvećim obrokom hrane. Pročelnik odjela (U z. M. Čubelić)

Dakle, bilo kakva usporedba sa predratnim stanjem (drugi svjetski rat), nema realnog osnova, kao što je navedeno na početku teksta. Izvan ovih okvira, s posebnim statusom i gotovo tristogodišnjom tradicijom, u Zenici je do II svjetskog rata djelovala i muslimanska vjerska škola – Medresa, u čijoj je nastavnoj plansko – programskoj strukturi bilo dosta elemenata svjetovnih sadržaja. Krajem 1945. godine, „Niža građanska škola“ prerasla je u „Gimnaziju“ sa osmogodišnjim trajanjem školovanja. Prva generacija zeničkih gimnazijalaca –maturanata, a istovremeno i prvih zeničkih srednjoškolaca koji su se uputili na studije, diplomirala je 1949. godine.

Prema tome, prva i najstarija srednja škola u Zenici je sadašnja „Prva Gimnazija“, ako izuzmemo „Rudarsku školu“, iz vremena NDH. Tekuće i dugoročne potrebe privrede i društvenih djelatnosti za kontinuiranim regrutovanjem različitih profila kadrova sa srednjim obrazovanjem, uslovili su da se već od pedesetih godina pristupi osnivanju i drugih srednjih škola, koje su, u zavisnosti od različitih potreba i činilaca doživljavale povremene organizacione, statusne i unutarnje strukturalne promjene (integracioni procesi, otvaranje novih odsjeka, struka, zanimanja, zakonsko i statusno izjednačavanje u skladu sa sistemskim reformama). Donošenjem Zakona o srednjem obrazovanju, 1972. godine, do tada statusno izdiferencirane škole II stupnja, dobile su isti pravni položaj, te egzistiraju pod zajedničkim imenom i statusom srednjih škola usmjerenog obrazovanja.

Godine 1975. u Zenici djeluje sedam škola za srednje obrazovanje:

1. Gimnazija

2. Ekonomska škola

3. Medicinska škola

4. Tehnička škola

5. Škola sa praktičnom obukom

6. Centar za obrazovanje trgovinskih i ugostiteljskih radnika

7. Škola sa praktičnom obukom Željezare Zenica

Sa današnjeg aspekta, jer sam tekst pripremio zbog aktuelnog upisa učenika u srednje škole i nedostatka učenika, (vidljivo je da te škole postoje i danas), uz dopunu II Gimnazije, navešću broj odjeljenja, broj nastavnika i broj učenika za školsku1974/75.godinu.

Broj odjeljenja / Broj nastavnika / Broj učenika:

Gimnazija 28 / 40 / 853

Ekonomska škola / 21 / 23 /816

Medicinska škola 16 / 19 / 608

Tehnička škola 40 / 55 / 1397

Škola sa praktičnom obukom 42 / 54 / 1210

Centar za obrazovanje trg. i ug. 32 / 26 / 1191

Škola sa pr. ob. Željezare Zenica 37 / 54 / 1179

Gledajući zvanja, odnosno struke i zanimanja, približno su ista, onda i sada, ali se da zaključiti da je daleko manji broj učenika, iako se broj stanovnika povećao!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno