Ibrahim Emić

Zeničke priče: Hotel Balkan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

HOTEL BALKAN…Nema više ni hotela Balkan, nema više ni raje iz Balkana, Hamde još ima, neko je otišao daleko, ali ne na privremeni rad kako su se nekada tretirali gastarbajteri, neki su preselili na onaj svijet, sad se samo spominju.

Ostalo je u Zenici malo raje iz Balkana, i oni su zaboravili, ili se stide što su nekada bili raja Balkana, kako hotela tako i ovog našeg zemljovidnog Balkana. Ostale su uspomene kod rijetkih, slabo ko od njih je to zapisao, osim rijetkih entuzijasta čiji se glas skoro pa ne čuje, jer to ne odgovara Gradu, ‘ta će on, ko je on da govori o Balkanu. Ali, svako od nas, sudionika tih dešavanja, dešavanja tog vremena, ima svoju priču, priču barem kako je sjedio za stolom i posmatrao ona ogledala na suprotnom zidu iza kojih je bila ,,druga sala”, barem smo je tako zamišljali, ili, kako Švabo vadi sudžuku iz džepa i za šankom malom čakijicom je reže, jer u Balkanu nije bilo meze, ili, kako Ekin ulazi na vrata pravo sa trotoara a pod miškom mu knjiga ili sveska sa napisanim ,,gradivom” tog dana.

Hamdo pređe preko ceste, sa svog radnog mjesta, kina Central, nekadašnjeg kina Jadran vlasnika Dalmatinca Franulića, i popije Hamdo svoje piće sa svojim jaranom Hamzom, Hamzom koji je jedan od rijetkih koji uspravno korača još uvijek ulicama Zenice, spominjući jarana Planeta koji je nestao negdje u vihoru rata i za koga još niko ništa ne zna.

Mnogi će se ovdje naći, i srednjoškolke koje su odmor prije časova listale udžbenike bez banke u džepu, ali tu je konobar Mišo da ih časti kafom. Čula se tu i pokoja recitacija i činila se tu i poneka prodaja farmerki iz Trsta, Vajtine bižuterije iz Travnika, pokoje knjige , razgovaralo se o upravo gledanom filmu…

Dosta vremena prođe, ali uspomene ostadoše, treba ih zapisivati, svi mi…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno