Ibrahim Emić

Zeničke priče: BNP „Narodno pozorište Zenica“, nekad

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amaterska djelatnost nakon II svjetskog rata, u mnogome je doprinijela poratnom, kultur-nom preporodu Zenice. Ona se odvijala u četiri gradska društva („Iskra“, „Mladi udarnik“, „Plamen“, „Ibrahim Perviz“), zatim dva seoska KUD-a i jednog fabričkog, KUD Željezare.

Do tada, kulturni život na ovim prostorima, i pored brojnih otkrivenih spomenika kulture, bio je veoma skroman, pa ga je vrlo teško pouzdanije pratiti. Skromni podaci o postojanju kulturno umjetničkih udruženja, konstituisanih uglavnom na konfesionalnoj osnovi, s kraja XIX vijeka, koji će u prvim decenijama XX vijeka poprimiti i klasno obilježje, dobijaju tri doma – Sokolski, Hrvatski i Radnički.

“Sokolski” je bio važan zato što je upravo u tom domu 1950. godine osnovano Narodno pozorište. Ideja da se osnuje pozorište potekla je od članova KUD -a “Iskra”, i to od dramske sekcije, pa je preuređenjem scene i gledališta, 25. februara 1950. godine, dramska sekcija “Iskra” otvorila „Oblasno narodno pozorište“ premijerom “Duboko je korijenje”. Za nepunu godinu pozorište je promijenilo nekoliko imena, da bi se 1951. godine ime ustalilo u „Narodno pozorište“ Zenica.

Daljnji razvoj Narodnog pozorišta bio je hod zvjezdanom stazom. Predstave igrane na njegovoj sceni steke su regionalnu reputaciju i oborili tezu da je to moguće samo u jakim kulturnim i umjetničkim centrima.

Predstave Narodnog pozorišta “Lusi Kraun” (1961/62), “Staklena menažerija” (1965-66), “Pasha nosača Samuela” (1966/67), “Derviš i smrt” (1967/68) i “Pelinovo” (1972/73), žiri Udruženja dramskih umjetnika Bosne i Hercegovine proglasio je najboljim u republici. Svakako treba pomenuti i predstave “Kod večite slavine” , “Pehlivan Šahin”, “Ugursuz”, “Kristifor Kolumbo”, “Zavera” i predstavu “Vox humana”, koja je je oduševila mnogobrojnu publiku i kritičare.

Pozorište takve umjetničke reputacije nikada nije bilo bez publike. Od 1950. do 1975. godine, odigrano je 4 737 predstava, za 1 470 605 gledalaca.

Uspjeh dolazi sa novim pozorištem, sa velikom i malom scenom, najsavremenijom scenskom tehnikom, funkcionalno opremljenom dvoranom sa 550 mjesta, klima uređajima, prostranim holovima, savremeno oblikovanim enterijerima i arhitektonskim rješenjima, a koje je počelo sa radom 1976. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno