Kultura

Zenička umjetnica Zdena Šarić Pisker neobičnom tehnikom slikanja peglom zaintrigirala i javnost u Italiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U toku dvomjesečne posjete Rimu, a na poziv rimske organizacije Cittadini del mondo, zenička umjetnica Zdena Šarić Pisker družiće se s aktivistima i aktivisticama koji se zalažu za društvenu integraciju ranjivih grupa u Italiji, gdje će predstaviti šta na tom polju – kroz umjetnost i kulturu – u Bosni i Hercegovini radi ona kao umjetnička edukatorica i Naš most Zenica, udruženje na čijem je čelu.

Ona u svom umjetničkom izričaju koristi “enkaustiku”, tehniku koja zahtijeva brzu realizaciju vizije. Enkaustika je antička tehnika slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote. Korištenje voštanih bojica i kućnih pegli kao slikarskog pribora novi je pristup ovoj tehnici, koji Zdena uspješno koristi kao jedina umjetnica koja se njome bavi u Bosni i Hercegovini.

Krajem novembra ove godine, Zdena je u Rimu održala prvu radionicu slikanja peglom i voskom u okviru susreta menadžera i menadžerica u oblasti umjetnosti i kulture u Rimu pod okriljem programa Tandem for Culture – programa međunarodne kulturne razmjene finansiranog od Evropske kulturne fondacije.

Udruženje Naš most Zenica promoviše umjetnost i kulturu kao sredstvo društvenog uključivanja ranjivih grupa, s fokusom na osobe treće životne dobi, žene i osobe s invaliditetom.

U foto galeriji pogledajte detalje održanih radionica slikanja peglom u Rimu i fotografiju Zdene Šarić Pisker.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno