Biznis

Zenička sela mogu postići odlične rezultate u proizvodnji hrane

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Federalnog zavoda za agropedologiju i Federalnog zavoda za poljoprivredu prezentovali su, na aprilskoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, izvještaj o monitoringu tla na području Zenice za 2014. godinu i izvještaj o rezultatima ispitivanja teških metala i rezidua pesticida u biljnom materijalu i mlijeku u istom periodu.
Oni su izvršili analize sadržaja rezidua u 45 uzoraka različitog materijala, mlijeka, povrća, žitarica i voća, sakupljenog na 12 lokaliteta.

Stručnjaci su predložili da se u drugom dijelu projekta educiraju grupe stanovništva koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, jer je ustanovljeno da se mogu postići značajni rezultati u proizvodnji hrane.

“Nadležna gradska služba zajedno s nadležnim federalnim ministarstvima pripremit će brošuru s uputama o kulturama koje se preporučuju, odnosno ne preporučuju na kontaminiranim područjima i uradit će se odgovarajuća uputstva o primjeni agrotehničkih mjera koje će doprinijeti smanjenju zagađenosti zemljišta”, istaknuto je na sjednici, a ovi izvještaji su usvojeni uz zaključke i preporuke čija bi primjena značajno popravila sadašnje stanje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno